Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη υποχώρηση των εξαγωγών από το 2009

Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη υποχώρηση των εξαγωγών από το 2009

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν τον Μάιο με ρυθμό που η χώρα είχε να δει από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς οι αποστολές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ βούλιαξαν, ενισχύοντας τις προοπτικές για βαθύτερη ύφεση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 28,3% τον Μάιο έναντι του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Σεπτέμβριο του 2009. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν χειρότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, αναφέρει το Reuters.

Η μειωμένη ζήτηση στην αγορά αυτοκινήτων (η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων) και η γενικότερη μείωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας, δείχνουν ότι τα αποτελέσματα για την ιαπωνική οικονομία ίσως να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ – τη βασική αγορά της Ιαπωνίας – μειώθηκαν στο μισό, ενώ η αναζωπύρωση της πανδημίας στο Πεκίνο δημιουργεί αμφιβολίες για τις προοπτικές σταθερής ανάκαμψης.