Ιαπωνία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάρτισης νέου προϋπολογισμού λόγω πανδημίας

Ιαπωνία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάρτισης νέου προϋπολογισμού λόγω πανδημίας

Η Ιαπωνία είναι ενδεχόμενο να καταρτίσει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχουν οικονομικό έτος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία COVID-19, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος χθες, Κυριακή, σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Στην περίπτωση που υπάρξει έλλειψη κονδυλίων, επιθυμούμε πάντα να ανταποκριθούμε επιθετικά, μέσω της κατάρτισης ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού», δήλωσε ο Τοσιχίρο Νικάι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα έναν προϋπολογισμό-ρεκόρ 106,6 τρισεκατομμυρίων γιεν (963 δισεκατομμυρίων δολαρίων), για το οικονομικό έτος που άρχισε τον Απρίλιο.

Στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση κονδυλίου έκτακτης ανάγκης 5 τρισεκατομμυρίων γιεν, στην περίπτωση που προκύψουν ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης θα είναι αρκετά για τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες δαπανών σχετικά με την κρίση του κορονοϊού.

Ωστόσο μερικοί αναλυτές αναμένουν την ανακοίνωση περαιτέρω δαπανών, καθώς πολιτικοί διαμαρτύρονται προκειμένου η οροφή των δαπανών να παραμείνει ανοιχτή, με την οικονομία να αναμένεται ότι θα έχει υποστεί συρρίκνωση κατά το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας της χαλαρής ζήτησης προϊόντων από τους καταναλωτές.