Μία κρίση μέσα στην κρίση

Μία κρίση μέσα στην κρίση

Μια κρίση μέσα στην κρίση προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε περιοχές της χώρας. Εκτός των θυμάτων προκάλεσε ζημιές που θα απαιτήσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν αλλά και για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Διευρύνει όμως και τον φαύλο κύκλο της ίδιας της πανδημίας καθιστώντας εκ των πραγμάτων αδύνατη την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής που απαιτούνται.

Ο Ιανός επιβεβαίωσε όσους απέφυγαν τις σειρήνες του λαϊκισμού και δεν άνοιξαν το πουγκί του κράτους για να μοιράσουν αφειδώς χρήματα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Κρήτη, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Φθιώτιδα, Καρπενήσι, Κόρινθος και άλλες περιοχές εμφανίζουν ζημιές που δύσκολα αντιμετωπίζονται και θα χρειαστούν πόρους και χρόνο καθώς και υλικοτεχνική υποστήριξη σε συνδυασμό με ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο στην Καρδίτσα οι ζημιές αγγίζουν τον 90% των κατοίκων της πόλης ενώ και άλλες περιοχές έχουν πνιγεί από τόνους λάσπης. Οι καλλιέργειες στο μεγαλύτερο μέρος που έπληξε ο μεσογειακός κυκλώνας έχουν καταστραφεί.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ήδη ένα πρώτο σχέδιο αποζημιώσεων για τους πληγέντες αν και παραμένει άγνωστό το μέγεθος της καταστροφής και άρα και το κόστος για την αντιμετώπισή της. Η άμεση εφαρμογή του προϋποθέτει την ύπαρξη αποθεμάτων στα κρατικά ταμεία, ενώ έρχεται να προστεθεί σε μέτρα που έχουν αποφασιστεί και έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφορούν την γενικότερη ανακούφιση των κατοίκων της χώρας. Τα κόστη για την πολιτεία αυξάνονται διαρκώς ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο μεσογειακός κυκλώνας δεν έχει ολοκληρώσει τον φυσικό κύκλος ζωής του πάνω από τον Ελλαδικό χώρο.

Κρίση και στη δημόσια υγεία

Χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό με τα πάντα σκεπασμένα από λάσπη και φερτά υλικά οι περιοχές που επλήγησαν δύναται να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες εν μέσω πανδημίας. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής καθίσταται σχεδόν αδύνατον όπως και η χρήση υλικών, πχ μάσκες.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως οι κάτοικοι μπροστά στην καταστροφή δύσκολα θα σκεφτούν πως πρέπει να τηρήσουν τις αποστάσεις αφού ουσιαστικά πολλοί εξ αυτών θα αναζητήσουν μέρη για να στεγαστούν και αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει σε ιδανικές συνθήκες.

Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού έχει ήδη γίνει αλλά απαιτείται ένα συγκροτημένο σχέδιο, μια γέφυρα που θα φέρει το ταχύτερο δυνατό την αποκατάσταση. Όμως το πρόβλημα της πανδημίας είναι αυτό που μεγεθύνει τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που περιοχές όπως η Καρδίτσα είχαν ενταχθεί στο σχέδιο λήψης πρόσθετων μέτρων λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού πριν από περίπου 20 ημέρες