ΗΑΕ: Τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί η στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής

ΗΑΕ: Τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί η στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al Mazroui δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΠΕΚ και οι παραγωγοί εκτός του Οργανισμού σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τον Ιούνιο μια στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία για την μείωση της παραγωγής του αργού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία θα έχει λήξει έως τότε.

Ο Mazroui δήλωσε ότι είναι πρώιμο να μιλά κανείς για το είδος ή τη μορφή που θα λάβει αυτή η στρατηγική εξόδου πριν τον Ιούνιο, όταν αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί.

«Θα ανακοινώσουμε…μια στρατηγική στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξέλθουμε (από τη συμφωνία) τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξουμε σε μια στρατηγική», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι.

«Ας ελπίσουμε ότι η αγορά θα είναι σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση προκειμένου να μπορούμε να ανακοινώσουμε μια στρατηγική εξόδου», δήλωσε.

«Ποια είναι αυτή η στρατηγική; Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει τη μορφή, το είδος, το πώς θα γίνει, πριν συναντηθούν όλες οι πλευρές. Σε αυτόν τον οργανισμό κάθε φωνή έχει αξία. Είναι άδικο για όλους να κάνει κάποιος προβλέψεις».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προεδρεύουν του 14μελούς Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) για το 2018.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία λειτουργεί άψογα. Είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάπτυξη στη ζήτηση», δήλωσε ο Μαζρούι, προσθέτοντας ότι το ΟΠΕΚ «θα κάνει πάντα ό,τι είναι καλύτερο για την αγορά».

Στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας, οι παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ