ΗΑΕ και Ιράκ καταγγέλλουν την απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ

ΗΑΕ και Ιράκ καταγγέλλουν την απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατήγγειλαν την μονομερή αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το Ιράκ απαίτησε η κυβέρνηση Trump να ανακαλέσει την απόφασή της που κινδυνεύει να πυροδοτήσει την τρομοκρατία.

"Το υπουργείο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής για την σταθερότητα της περιοχής καθώς προκαλεί το αίσθημα του αραβικού και μουσουλμανικού πληθυσμού λόγω του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ στη συνείδηση των Αράβων και Μουσουλμάνων", αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης: "Προειδοποιούμε κατά των σοβαρών επιπτώσεων αυτής της απόφασης για την σταθερότητα της περιοχής και του κόσμου. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση αυτή για να σταματήσει η σοβαρή κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό και να δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν την τρομοκρατία".

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη για να του επιδώσει μνημόνιο διαμαρτυρίας.

Παράλληλα ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Μεγάλος Ayatollah Ali al-Sistani, καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Trump.

«Η απόφαση αυτή καταδικάζεται και καταγγέλλεται, τραυματίζει τα αισθήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων Αράβων και μουσουλμάνων», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του al-Sistani.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ