Η Ζορμπά διορίζει και κουνά το δάχτυλο

Η Ζορμπά διορίζει και κουνά το δάχτυλο

Της Αγγελικής Κώττη

Να απαντήσει στη χθεσινή καταγγελία της Όλγας Κεφαλογιάννη, για την προκήρυξη της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο εν μέσω εκλογικής περιόδου, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. 

Αντί να αποσύρει την προκήρυξη, αφού έρχεται νέα κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν, επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Δεν εξηγεί, γιατί επιμένει να βολέψει δικό του παιδί και στο Εθνικό και στο Ελληνικό Φεστιβάλ και αλλού ελάχιστες μέρες μετά την κυβερνητική αλλαγή (μάλιστα!), καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού κρύβεται πίσω από το θεσμικό πλαίσιο που εσχάτως καθιερώθηκε, ενθυμούμενο πως παλιά, γίνονταν διορισμοί καλλιτεχνικών διευθυντών. Δεν αποκαλύπτει όμως ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καθιέρωσε τις προκηρύξεις, έγιναν, και εντελώς πρόσφατα, πολλοί διορισμοί. Εν ολίγοις, οι διαγωνισμοί διεξάγονταν όπου ο διευθυντής δεν ήταν αρεστός. Σε άλλους φορείς είτε ανανεώθηκαν θητείες είτε ορίστηκαν νέα πρόσωπα.

Η κυρία Ζορμπά και οι συν αυτή, επιτίθενται κατά της Όλγας Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας: «Αλλά η κα Κεφαλογιάννη επιτίθεται στις προκηρύξεις των θέσεων αγνοώντας επίσης το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις εκλογές, καθώς ακόμη και τη διαφορά Διοικητικού Συμβουλίου και καλλιτεχνικών διευθυντών ως οργάνων διοίκησης.

Άκαιρη, ύποπτη και κατακριτέα είναι όχι η δική μας διαφανής και αξιοκρατική προκήρυξη θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Φεστιβάλ, για τις οποίες είχαμε δημόσια δεσμευτεί και ήταν δρομολογημένες όπως όλοι γνωρίζουν. Οι προκηρύξεις είναι καθ' όλα νόμιμες, αλλά αυτό που δεν μπορεί να μεταμφιεστεί είναι η απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων προκειμένου η κ. Κεφαλογιάννη να κρύψει την καθαρή και προφανή προτίμησή της στους διορισμούς».

Χωρίς ντροπή, όπως βλέπουμε, προσπαθούν να πουν ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής κάθε φορέα δεν ανήκει στα όργανα διοίκησης. Αυτό δεν συμβαίνει. Μάλιστα, σε κάποιους φορείς, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προβλέπεται από τον νόμο ότι ανήκει σε αυτά.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, είχε κάνει χθες την ακόλουθη δήλωση:

«Με πρωτοφανή έπαρση και αλαζονεία, το Υπουργείο Πολιτισμού αποδομεί συστηματικά τα περισσότερα Δ.Σ. των εποπτευόμενων φορέων.

Αδιαφορώντας για το γεγονός  ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, εξακολουθεί να ναρκοθετεί τον τομέα του Πολιτισμού, επαναλαμβάνοντας το φιάσκο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
 
Χθές, μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση μηνών, προχώρησε στη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος "για την πλήρωση της θέσης καλλιτεχνικού Διευθυντή/Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου".
 
Ο τρόπος και ο χρόνος που γίνεται αυτή η ενέργεια είναι άκαιρος, ύποπτος και  κατακριτέος.

Η προκήρυξη συνιστά ακόμα μία επιζήμια πρωτοβουλία. Δυστυχώς, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα αφήσει πίσω της συντρίμμια. Και στον Πολιτισμό, αξίζουμε καλύτερα».

Η Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμμαχίας και βουλευτής Δράμας, σχολίασε: «Μετά το Υπουργείο Δικαιοσύνης σειρά έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα προεκλογικά βολέματα συνεχίζονται!

Πριν λίγες ημέρες το ΥΠΠΟΑ ανήρτησε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων των επικεφαλής στα Γραφεία Φύλαξης – Πληροφόρησης. Πρόκειται για νέα γραφεία στις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Μπήκαν στο ανανεωμένο Οργανόγραμμα του 2018. Μέχρι σήμερα δεν είχαν λειτουργήσει γιατί δεν είχαν ορισθεί τα κριτήρια επιλογής.

Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αφού τα όρισε, άρον άρον και χωρίς καμία διαβούλευση, κομμένα και ραμμένα στο πλαίσιο της αντίληψης δημιουργίας του κομματικού κράτους α λά ΣΥΡΙΖΑ, τώρα προχωρά στην προκήρυξη των θέσεων. Ό,τι προλάβουν!

Η ίδια τακτική και στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου τοποθετήθηκαν πριν μερικές ημέρες τρεις νέοι Διευθυντές. Βολέματα ημετέρων 40 ημέρες πριν τις εκλογές.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια Κυβέρνηση υπό παραίτηση, συνεχίζει όπως ακριβώς ξεκίνησε! Τακτικές Μαυρογιαλούρου που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές. Καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και ήθους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε κανένα μήνυμα! Δεν κατάλαβε τίποτα! Δεν έβαλε μυαλό παρά τη συντριβή!».

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι προκηρύξεις που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία 30 ημερών για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Επομένως, φτάνουμε στις 29 Ιουνίου. Πέντε ημερών διορία δίνεται για την υποβολή ενστάσεων. Στις 4 Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, (και μία πριν από την επέτειο του δημοψηφίσματος στην οποία κλαίει η κυρία Μπαζιάνα) θα υπάρχει δυνατότητα να δρομολογηθούν οι συνεντεύξεις όσων υποψηφίων θεωρηθεί πως πληρούν τα κριτήρια. Επομένως, αυτές θα δοθούν μετά τις εκλογές και ενώ θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Αλλά θα έχουμε την παλιά επιτροπή αξιολόγησης, αυτήν που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα είναι πενταμελής, «απαρτιζόμενη από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών και μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ» (αυτό αναφέρει η προκήρυξη). Προφανώς και δεν πρόκειται για το απαύγασμα της δίκαιης και δημοκρατικής διαδικασίας. Και καταφανώς, αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να προχωρήσει τώρα.