Η Volkswagen ακύρωσε την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία

Η Volkswagen ακύρωσε την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία

«Πάγο» στα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σμύρνης, με δυναμικότητα 300.000 οχημάτων ετησίως, έβαλε ο όμιλος της Volkswagen, προκαλώντας απογοήτευση στην κυβέρνηση της Άγκυρας – και ταυτόχρονα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των χωρών που έχουν επίσης για τη συγκεκριμένη επένδυση, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η VW έχει ήδη ιδρύσει μια θυγατρική της στην Τουρκία, την οποία μάλιστα έχει «προικοδοτήσει» με κεφάλαιο της τάξης των 164 εκατ. δολαρίων. Όσο για την εν λόγω μονάδα παραγωγής, επρόκειτο να δημιουργήσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα το αφήγημα του «οικονομικού θαύματος» που επικαλείται διαρκώς ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επισήμως, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, επικαλέστηκε την κρίση του Covid-19: «Αιτία είναι η μεγάλη μείωση της ζήτησης σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της κρίσης του νέου κορονοϊού», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. Στελέχη της εταιρείας σημειώνουν, επίσης, ότι οι ανάγκες τις οποίες επρόκειτο να καλύψει το νέο εργοστάσιο (κυρίως σε ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή) θα διαμοιραστούν στις υπάρχουσες μονάδες, σε διάφορες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι γνωστό ότι η διοίκηση της VW – η οποία σχεδόν ποτέ δεν λειτουργεί χωρίς να έχει τη σχετική πολιτική-κυβερνητική κάλυψη – είχε πρόσφατα διαμηνύσει την πρόθεσή της να επενεξετάσει τη μεγάλη αυτή επένδυση, επικαλούμενη την πολιτική της Άγκυρας στη Συρία (κυρίως μετά τη στρατιωτική εισβολή στις κουρδικές περιοχές), καθώς και την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών στο εσωτερικό της Τουρκίας.

AP Photo/Jens Meyer