Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ θα επισκεφτεί την Σιντζιάνγκ χωρίς τις «ευλογίες» του Πεκίνου
Ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ θα επισκεφτεί την Σιντζιάνγκ χωρίς τις «ευλογίες» του Πεκίνου

Η Υπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα ευρήματα για την μεταχείριση της μειονότητας του Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ επισκεπτόμενη την περιοχή ακόμη και χωρίς τις ευλογίες της Κίνας, σύμφωνα με ακτιβιστές και δυτικούς διπλωμάτες, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπομονή της εξαντλείται.

Η Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε την Δευτέρα ότι ελπίζει σε μία συμφωνία για τους όρους επίσκεψης στην Κίνα αυτόν τον χρόνο ώστε να ερευνήσει επί τόπου τις καταγγελίες για τις μαζικές κρατήσεις, τα βασανιστήρια και την καταναγκαστική εργασία.

Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες για την μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων και ισχυρίζεται ότι τα κέντρα κράτησης στην βορειοδυτική επαρχία είναι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Ο Καναδάς, επικεφαλής ομάδας χωρών, ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλούν την Κίνα να επιτρέψει στην Μισέλ Μπατσελέτ την άμεση πρόσβαση στην επαρχία Σιντζιάνγκ για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης.

Το Πεκίνο απέρριψε το κοινό ανακοινωθέν ως ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις με «πολιτικά κίνητρα». Αλλά διευκρίνισε ότι χαιρετίζει μία επίσκεψη της Μπατσελέτ υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επικεντρωμένη στις «ανταλλαγές και την συνεργασία παρά στην βασισμένη σε τεκμήριο ενοχής έρευνα».

Η Υπατη Αρμοστής έχει την εξουσία να συγκεντρώσει μαρτυρίες εξ αποστάσεως, χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή πρόσκληση από την ενδιαφερόμενη χώρα. Η ίδια και ο προκάτοχός της έχουν ξεκινήσει τέτοιου είδους έρευνες για φόνους από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Βενεζουέλα, το Κασμίρ και την νοτιοανατολική Τουρκία.

«Δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Σιντζιάνγκ και αυτό το χρειαζόμαστε δεδομένης της αρνητικής στάσης του Πεκίνου», δήλωσε ο Κένεθ Ροθ, επικεφαλής του Human Rights Watch.

Οι οργανώσεις Human Rights Watch και Amnesty International έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

«Αυτό που μένει είναι η Υπατη Αρμοστής Μπατσελέτ να πατήσει πόδι. Η συνεργασία της Κίνας δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως προϋπόθεση για να κάνει την δουλειά της», δήλωσε η Σάρα Μπρουκς, ειδική για την Κίνα στο International Service for Human Rights