Η Τσεχία άνοιξε ξανά το τιμητικό προξενείο της στην Ιερουσαλήμ

Η Τσεχία άνοιξε ξανά το τιμητικό προξενείο της στην Ιερουσαλήμ

Η Τσεχία άνοιξε ξανά την Τρίτη το τιμητικό προξενείο της στην Ιερουσαλήμ, που έκλεισε το 2016, μετά τον θάνατο του πρώην πρόξενου, δήλωσε στον Τύπο ο νέος τιμητικός πρόξενος, ο ισραηλινός επιχειρηματίας τσεχικής καταγωγής Νταν Πρόπερ.

«Τη δική μου συνεισφορά τη βλέπω πάνω απ'' όλα από τη σκοπιά των οικονομικών σχέσεων, καθώς έχω δεσμούς με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα», εξήγησε ο Πρόπερ, 78 ετών, στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Οι γονείς του Πρόπερ, ο οποίος γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ, είχαν εγκαταλείψει την Τσεχοσλοβακία το 1939, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Την επαναλειτουργία του τιμητικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ θα ακολουθήσει το άνοιγμα τσεχικού κέντρου στην πόλη, με βάση το σχέδιο που είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Αυτή η απόφαση «δεν έχει καμιά επίπτωση στην οριστική συμφωνία όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ», καθώς «η Δημοκρατία της Τσεχίας τηρεί απολύτως την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί την Ιερουσαλήμ μελλοντική πρωτεύουσα των δύο κρατών», του Ισραήλ και του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, είχε διαβεβαιώσει τότε το τσεχικό ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της μεταφοράς στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας της Τσεχίας, που βρίσκεται σήμερα στο Τελ Αβίβ. Αλλά η επιθυμία του δεν θα γίνει πραγματικότητα αν δεν την εγκρίνει η κυβέρνηση, κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο.

Τα πρόσφατα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, κίνησης που επικύρωσε την αναγνώριση της πόλης ως ισραηλινής πρωτεύουσας από τις ΗΠΑ, τροφοδότησε την αναζωπύρωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ξέσπασαν νέα πολύνεκρα επεισόδια στις διαδηλώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ