Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα

Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα

Σε αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα προχωρά η Τουρκία, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με αυτά, αφορμή είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Όπως υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας στην απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών. 

Αναφερόμενος αρχικά στο γεγονός της απελευθέρωσης, το χαρακτήρισε «απαράδεκτο». «Η Ελλάδα δέχεται τεράστια πίεση από τη Δύση, ειδικά οι δικαστές της. Υπάρχει μια συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε αναστείλει τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η σημερινή ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πλήττει μόνο την Ελλάδα. Η συνολική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 2016, είχε μια σειρά προβλέψεων που επέτρεπαν την απευθείας μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ αλλά και τη χρηματική ενίσχυση της Τουρκίας.

Όσον αφορά το μέρος που ενδιέφερε την Ελλάδα - το οποίο και παγώνει - προέβλεπε ότι  «Όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν. Αυτό θα συμβαίνει σε πλήρη συμφωνία με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, άρα με αποκλεισμό κάθε είδους ομαδικών απελάσεων. Όλοι οι μετανάστες θα προστατεύονται σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και τηρουμένης της αρχής της μη επαναπροώθησης. Θα πρόκειται για προσωρινό και έκτακτο μέτρο που είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει ο ανθρώπινος πόνος και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται δεόντως και τυχόν αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές δυνάμει της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Οι μετανάστες που δεν αιτούνται άσυλο ή η αίτηση των οποίων κρίνεται αβάσιμη ή απαράδεκτη βάσει της ως άνω οδηγίας θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με τη συνδρομή των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα και θα συνάπτουν εφόσον απαιτείται διμερείς διακανονισμούς, περιλαμβανομένης και της παρουσίας τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016, για να εξασφαλίζεται η επικοινωνία και ως εκ τούτου να διευκολύνεται η απρόσκοπτη εφαρμογή των εν λόγω διακανονισμών. Η ΕΕ θα καλύψει τις δαπάνες των επιχειρήσεων επιστροφής παράτυπων μεταναστών».

Ολόκληρη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι διαθέσιμη εδώ. 

 

AP Photo/Burhan Ozbilici