Η Τουρκία κατηγορεί τον Καναδά για «δύο σταθμά» στις εξαγωγές όπλων

Η Τουρκία κατηγορεί τον Καναδά για «δύο σταθμά» στις εξαγωγές όπλων

Η απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις εξαγωγές κάποιων ειδών στρατιωτικής τεχνολογίας λόγω των ισχυρισμών ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις των Αζέρων στη σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καταδεικνύει την εφαρμογή μιας πολιτικής με δύο σταθμά, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η Τουρκία προσδοκά από τον Καναδά να ακολουθεί μία πολιτική απαλλαγμένη από διπλά σταθμά και να ενεργεί χωρίς να επηρεάζεται από όσους αντιτίθενται στην Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παύση εξαγωγών εξοπλισμού άμυνας προς έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ… Ο Καναδάς δεν έχει αντίρρηση να εξάγει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στην κρίση στην Υεμένη», αναφέρεται.

Η Τουρκία σέβεται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το συνολικό καθεστώς ελέγχου εξαγωγών όπλων, προσθέτει το τουρκικό Υπουργείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Καναδάς ανέστειλε τις εξαγωγές τεχνολογίες drone προς την Τουρκία, όσο διερευνά κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις των Αζέρων στις σφοδρές συγκρούσεις με την Αρμενία εδώ και δέκα μέρες περίπου.

Η Τουρκία έχει στο παρελθόν προμηθεύσει drones στο Αζερμπαϊτζάν και επανέλαβε ότι υποστηρίζει σταθερά τη χώρα του Καυκάσου στη σύγκρουσή της με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.