Η Τουρκία επενδύει στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας

Η Τουρκία επενδύει στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υποσχέθηκε σήμερα επενδύσεις 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στη νοτιοανατολική Τουρκία που πλήττεται από την κουρδική σύγκρουση, αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ειρήνευσης με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Σε ομιλία του στη νοτιοανατολική πόλη Μαρντίν, ο Νταβούτογλου εξήγγειλε νέο πρόγραμμα δέκα σημείων για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο ένα τέταρτο της χώρας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, και να ανακάμψει η οικονομία, η οποία έχει πληγεί από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του ΡΚΚ. "Θα επουλώσουμε όλες τις πληγές. Εμείς, που δεχτήκαμε στη χώρα μας 2,5 εκατομμύρια Σύρους (οι οποίοι διέφυγαν τον εμφύλιο πόλεμο), είμαστε απολύτως σε θέση να προσφέρουμε όλη μας τη βοήθεια στους συμπολίτες μας", δήλωσε.

Το πρόγραμμα προβλέπει κυρίως την παροχή ποσού 26,6 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (σχεδόν 8 δισεκ. ευρώ) για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως με ενθάρρυνση των επενδύσεων και των επιδοτήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για τη "διασφάλιση της δημόσιας τάξης" στην περιοχή, δήλωσε ο Νταβούτογλου χωρίς να διευκρινίσει.

Στην ομιλία του, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο "αποκέντρωσης" αποκηρύσσοντας τις προσδοκίες του μεγαλύτερου στην Τουρκία φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για περισσότερη τοπική αυτονομία.

"Όλοι οι πολίτες θα περιληφθούν στο πρόγραμμα αυτό, στο οποίο όμως δεν θα περιλάβουμε αυτούς που φέρουν όπλα", υπογράμμισε αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους κούρδους αντάρτες.

Η Άγκυρα άρχισε το φθινόπωρο του 2012 ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί φυλακή Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία. Η διαδικασία αυτή κατέρρευσε το καλοκαίρι έπειτα από εκεχειρία δύο και πλέον ετών.

"Αντί να συγκεντρωνόμαστε γύρω από ένα τραπέζι στο Ιμραλί, θα καθίσουμε με τους διάφορους παράγοντες (της κουρδικής σύγκρουσης) γύρω από ένα τραπέζι στην Άγκυρα", δήλωσε χθες ο Νταβούτογλου στους τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπορικό του ταξίδι στο Λονδίνο.

Οι μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των κούρδων ανταρτών έχουν προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων και στα δύο στρατόπεδα από το καλοκαίρι. Προκάλεσαν επίσης δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, και την έξοδο δεκάδων χιλιάδων άλλων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ