Η Τουρκία ακυρώνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών

Η Τουρκία ακυρώνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών, μετά τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το TRT Haber ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε την απόφαση να μην εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί ως «πολιτική απόφαση και όχι νομική», τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Ειδικότερα απαντώντας σε ερωτήσεις του κρατικού TRT Haber στην Αττάλεια, ο κ. Cavusoglu είπε:

«8 προδότες, πραξικοπηματίες, που απείλησαν τη ζωή του προέδρου (Erdogan) Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολλά από πραξικόπημα. Δεν νομίζω ότι είναι μια νομική απόφαση. Αν κοιτάξουμε σε οποιοδήποτε σύνταγμα, σε οποιοδήποτε Δίκαιο θα δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η προστασία τρομοκρατών. Πρέπει να κριθούν δίκαια, πρέπει να εκδοθούν ώστε να δικαστούν. Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, στην πραγματικότητα παραδώσαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Ελλάδα για την τεκμηρίωση της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό, η απόφαση αυτή δεν είναι μια νομική απόφαση. Η απόφαση αυτή είναι μια πολιτική απόφαση. Και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποστηρίζει τρομοκράτες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μας είναι γνωστό επίσης ότι το DHKP-C (σσ. μαρξιστική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική στην Τουρκία) διατηρεί βάσεις εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά η απόφαση αυτή τώρα είναι πραγματικά απαράδεκτη. Φυσικά έχουμε προβεί στις απαραίτητες εξηγήσεις αλλά θα δείξουμε την αντίδρασή μας και θα τη δείξουμε και στην πράξη. Αξιολογούμε τι θα κάνουμε. Έχουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της ακύρωσης αυτής της συμφωνίας επανεισδοχής. Δεν μπορούμε είμαστε ευνοϊκά προσκείμενοι απέναντι σε χώρες που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και τους προδότες. Η Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

Νέο αίτημα έκδοσης των «οκτώ»

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Αγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το CNN Turk.

To αίτημα έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών Αρχών. Αυτός ο δεύτερος φάκελος για το αίτημα έκδοσης απεστάλη σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφο και προς την Interpol, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη των 8 που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η απόφαση του Άρειου Πάγου προκάλεσε την αιχμηρή αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διαμήνυσε πως πλέον θα επαναξιολογήσει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων και κατηγόρησε την χώρα μας πως εσκεμμένα θέτει εμπόδια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατήγγειλε μάλιστα δε πως η Ελλάδα δεν έχει διώξει μέλη του PKK, που λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και της ακροαριστερής ομάδας DHKP-C.