Η τήρηση αποστάσεων «κλειδί» για τον κορονοϊό

Η τήρηση αποστάσεων «κλειδί» για τον κορονοϊό

Κλειδί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού είναι η τήρηση αποστάσεων σε κάθε βήμα είτε πρόκειται για επιβίβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε σε γραφεία και καταστήματα. Ο κανόνας είναι η τήρηση τουλάχιστον του 1,5 μέτρου απόσταση μεταξύ των πολιτών, πέραν όλων των άλλων μέτρων όπως χρήση μάσκας.

Στα σούπερ μάρκετ παραμένει η οδηγία ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, που θα ανοίξουν από Δευτέρα θα μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως 4 άτομα εάν πρόκειται για επιχείρηση έως 20 τ.μ., 4 άτομα συν ένα επιπλέον άτομο ανά 10 τ.μ. εφόσον πρόκειται για επιχείρηση από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. και 12 άτομα συν ένα επιπλέον ανά 15 τ.μ. σε επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ.

Αποστάσεις και χρήση μασκών επιβάλλεται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δοθεί οδηγίες για τήρηση αποστάσεων μέσα στα ΜΜΜ με τη χρήση των καθισμάτων εναλλάξ μέσα σε βαγόνια, λεωφορεία, τρόλεϊ και κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο είναι εφικτό να υπάρχουν τουλάχιστον μία και κατά το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις απόσταση μεταξύ επιβατών. Απαγορεύεται επίσης η είσοδος από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ και οι επιβάτες καλούνται να επιβιβάζονται από τη μεσαία πόρτα.

Στα γραφεία θα πρέπει να βρίσκεται ένας εργαζόμενος ανά 10 τ.μ., στα σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια ένας μαθητής- φοιτητής ανά 7 τ.μ. και στους χώρους λατρείας ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ανελκυστήρες, όπου σε γενικές γραμμές απαγορεύεται η χρήση τους. Εάν χρησιμοποιηθούν αφορά μόνον ΑμεΑ, ευάλωτες ομάδες και μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ θα πρέπει να καλύπτεται το 40% της πληρότητάς τους.

Προβλέψεις για τήρηση αποστάσεων ισχύουν και στους δημόσιους χώρους. Η απαγόρευση συναθροίσεων παραμένει, όπως και η εφαρμογή του μέτρου απόστασης 1,5 με 2 μέτρα κατά την άσκηση ή τους περιπάτους.