Η «τέλεια καταιγίδα» των λοιμωδών ασθενειών στα παιδιά- Τι λένε οι ειδικοί
Οξεία ηπατίτιδα-ιλαρά

Η «τέλεια καταιγίδα» των λοιμωδών ασθενειών στα παιδιά- Τι λένε οι ειδικοί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef κρούουν κώδωνα κινδύνου για την έξαρση λοιμωδών νοσημάτων στα παιδιά, με πρώτη στη λίστα την ιλαρά, καθώς τα περιστατικά ιλαράς διεθνώς κατέγραψαν αύξηση 79% το πρώτο δίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν ότι έχουν δημιουργηθεί οι  συνθήκες της «τέλειας  καταιγίδας» για την επανεμφάνιση και την επιδημική έξαρση λοιμωδών νοσημάτων πολλά εκ των οποίων μπορούν να προληφθούν  μέσω του εμβολιασμού.

Στον προβληματισμό για τη νέα έξαρση λοιμωδών νοσημάτων με την οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ο παιδικός πληθυσμός σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, υψηλή θέση κατέχουν οι οξείες ηπατίτιδες που έχουν καταγραφεί σε 13 χώρες  με το πρώτο πλέον περιστατικό να έχει εμφανιστεί και στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία. Για το ενδεχόμενο να δούμε τέτοιο κρούσμα και στη χώρα μας ο πρόεδρος του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας (ΕΟΔΥ), ο καθηγητής παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης λέει ότι δεν θα πρέπει να διερωτόμαστε «αν» αλλά το «πότε».

Ακόμα οι  ειδικοί αναζητούν απαντήσεις για αυτό το νέο ανησυχητικό φαινόμενο που πλέον έχει εξαπλωθεί σε Ευρώπη, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία χωρίς να έχουν καταλήξει στο γιατί ένα ιογενές αίτιο όπως είναι ο πιθανός «ένοχος» ο αδενοϊός τύπου 41 προκαλεί για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένη βλάβη στο ήπαρ. Αυτό είναι και το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης επισημαίνοντας πως ήδη 17 μικροί  ασθενείς χρειάστηκε  να υποβληθούν σε  μεταμόσχευση ήπατος ενώ ένα παιδί έχει καταλήξει από την οξεία ηπατίτιδα. Από το σύνολο των ασθενών που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, τα 10 περιστατικά αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ υπάρχει και ένα στοιχείο ενδιαφέρον, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο τα περιοριστικά μέτρα που λήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα σκληρά και έληξαν και πάρα πολύ γρήγορα, σε σχέση με το τι συνέβη σε άλλες χώρες

Αδύνατη η διενέργεια μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά στην πατρίδα μας

Για την Ελλάδα ο κόκκινος συναγερμός είναι ακόμα πιο ηχηρός καθώς μεταμοσχεύσεις  ήπατος σε παιδιατρικούς ασθενείς δεν μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, οπότε εάν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα χρειαστεί τα ελληνικά νοσοκομεία που διασυνδέονται με ειδικά μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού να μεσολαβήσουν για τη μεταφορά του ασθενή. Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας ο έγκαιρος εντοπισμός των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας ώστε να μην προλάβει να εκδηλωθεί εκτεταμένη βλάβη στο ήπαρ -που δυστυχώς την βλέπουμε να συμβαίνει σε αυτή τη συγκυρία και μάλιστα το βλέπουμε χωρίς να έχουμε κατανοήσει την αιτία που κρύβεται πίσω από αυτό τον μηχανισμό.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης  συγκεκριμένες οδηγίες έχουνε αποσταλεί σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και από κει έχουν ενημερωθεί τα νοσοκομεία και υπάρχει και ειδική φόρμα καταγραφής ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα αυτά τα περιστατικά Και να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα προτού προχωρήσει η βλάβη.

Έχουμε δει πολλούς ιούς που κυκλοφορούν ανάμεσα μας να προκαλούν αύξηση στα ηπατικά ένζυμα- στις ηπατικές τρανσαμινάσες. Αλλά αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί είναι τέτοιας έκτασης ηπατική βλάβη από έναν αδενοϊό, εξηγεί ο Θεοκλής Ζαούτης.

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα για τα οποία πρέπει να είναι σε εγρήγορση οι γονείς περιλαμβάνουν τα κλασσικά συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος -που αναμένουμε να δούμε και τις γαστρεντερίτιδες -δηλαδή εμετός διάρροια και πόνο στην κοιλιά ενώ ο ίκτερος που προκαλείται από την βλάβη στο ήπαρ εκδηλώνεται με το χαρακτηριστικό κιτρίνισμα στο δέρμα και στο λευκό του ματιού. Τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας δεν καταγράφεται συνήθως πυρετός, που υπάρχει στην κοινή συμπτωματολογία των γαστρεντερίτιδων. 

Για το κατά πόσο μπορεί να έχει σχέση με την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας η προγενέστερη λοίμωξη με τον κορονοϊό τα στοιχεία δείχνουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα 60 περιστατικά παιδιών που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα τα 10 βρέθηκαν θετικά  στον κορονοϊό προηγουμένως. Ωστόσο προκειμένου να στοιχειοθετηθεί αυτή η θεωρία της συσχέτισης Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί όπως επισημαίνει ο Θεοκλής  Ζαούτης αυτή τη στιγμή, η επικρατούσα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι τόσο μεταδοτική και η διασπορά της είναι τόσο μεγάλη στην κοινωνία ώστε να υπάρχει παντού.  Άρα είναι δύσκολο να διακρίνουμε κατά πόσο πρόκειται για οξεία  ηπατίτιδα από κορονοϊό (long Covid) ή οξεία ηπατίτιδα με κορονοϊό, καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, θυμίζοντας πως το ίδιο ακριβώς πρόβλημα- η ίδια σύγχυση -ισχύει και με τους θανάτους από Covid ή  με Covid.

Η διερεύνηση των δεδομένων θα δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που παραμένουν μέχρι στιγμής αναπάντητα  και από τη δική του μεριά ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης  εκτιμά ότι στη χώρα μας μπορεί να δούμε 10-20  περιστατικά της ηπατίτιδας σε παιδιά αφού κατά 99% ο ένοχος πιθανότατα αδενοϊός είναι ήδη εδώ. Προσοχή λοιπόν σε γονείς και άμεση επικοινωνία με το γιατρό αν δουν ύποπτα συμπτώματα…..