Η Τεχεράνη θα στείλει στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους

Η Τεχεράνη θα στείλει στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα στείλει το μαύρο κουτί του ουκρανικού αεροπλάνου στη Γαλλία τις προσεχείς ημέρες για να διαβαστούν πληροφορίες του», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, όπως αναμεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος μιας πτήσης των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών στις 8 Ιανουαρίου με πύραυλο εδάφους-αέρος, σκοτώνοντας 176 ανθρώπους, σε ένα «καταστροφικό λάθος» όπως αναγνώρισε η Τεχεράνη αργότερα από δυνάμεις της που ήταν σε εγρήγορση εν μέσω αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν. Ο Καναδάς είχε 57 πολίτες του που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Η τύχη του καταγραφέα συνομιλιών του θαλάμου διακυβέρνησης και του οργάνου καταγραφής δεδομένων ταξιδιού βρέθηκε στο κέντρο διεθνούς αντιπαράθεσης μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, με την Ουκρανία να απαιτεί πρόσβαση.

Η γαλλική υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων BEA είναι διεθνώς γνωστή ως μια από τις κορυφαίες υπηρεσίες παγκοσμίως στην ανάγνωση καταγραφέων πτήσεων και μαύρα κουτιά έχουν σταλεί σε αυτή από πολλά αεροπορικά δυστυχήματα.

Το ουκρανικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καθώς η ιρανική αεράμυνα ήταν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ ως αντίποινα για την αμερικανική επίθεση που σκότωσε τον πανίσχυρο Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

AP Photo/Igor Chekachkov