Η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα ότι πίεσε τη BioNTech για να μην την προμηθεύσει εμβόλια

Η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα ότι πίεσε τη BioNTech για να μην την προμηθεύσει εμβόλια

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειές της να αγοράσει εμβόλια κορονοϊού από την BioNTech σε ένα ακόμη δείγμα της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Ταϊπέι επρόκειτο να υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 5 εκατομμυρίων δόσεων από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία τον Δεκέμβριο, όταν η συμφωνία σταμάτησε, δήλωσε ο Τσεν Σιχ-Τσανγκ, υπουργός Υγείας της Ταϊβάν, σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τετάρτη.

«Πιστεύουμε ότι υπήρχε πολιτική πίεση», είπε. «Είχαμε ήδη ανταλλάξει προσχέδια με την άλλη πλευρά και απέμεναν μόνο οι υπογραφές όταν άλλαξαν τα πράγματα», πρόσθεσε. Παρότι ο Τσεν δεν αναφέρθηκε στην Κίνα, ένας άλλος Ταϊβανέζος αξιωματούχος είπε ότι το Πεκίνο μπλόκαρε τη προμήθεια.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει συμφωνία με την BioNTech μέσω της Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. για την ανάπτυξη και διάθεση του εμβολίου στη χώρα. 

Η Κίνα μπλοκάρει, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τη συμμετοχή της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όπου μέχρι το 2016 είχε καθεστώς παρατηρητή.

Η Ταϊπέι είχε αυτό το καθεστώς αλλά αποκλείστηκε το 2016 από τον οργανισμό όταν ανήλθε στην προεδρία η φιλοδυτικη Τσάι Ινγκ- ουέν, η οποία υποστηρίζει ότι η νησιωτική χώρα είναι ανεξάρτητη από την Κίνα.

AP Photo/Wally Santana