Η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα οτι μπλόκαρε τη συμφωνία με τη BioNTech για δόσεις του εμβολίου

Η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα οτι μπλόκαρε τη συμφωνία με τη BioNTech για δόσεις του εμβολίου

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειές της να αγοράσει εμβόλια κορονοϊού από την BioNTech σε ένα ακόμη δείγμα της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Ταϊβάν έχει παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, από την AstraZeneca Plc και τη Moderna Inc., αλλά έχει λάβει μόλις από 700.000 δόσεις μέχρι σήμερα, έχοντας εμβολιάσει μόνο περίπου το 1% του πληθυσμού της την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα.

«Όσον αφορά την BioNTech της Γερμανίας, βρισκόμασταν κοντά στην ολοκλήρωση της σύμβασης με το εργοστάσιο, αλλά λόγω της παρέμβασης της Κίνας, δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία» δήλωσε η ηγέτης της χώρας Τσάι Ινγκ-ουέν. H επικεφαλής της Ταϊβάν δήλωσε ότι το νησί θα αγοράσει απευθείας από τους αρχικούς παρασκευαστές, ή θα κάνε αγορές μέσω του παγκόσμιου συστήματος ανταλλαγής εμβολίων COVAX.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει συμφωνία με τη BioNTech μέσω της Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. για την ανάπτυξη και διάθεση του εμβολίου στη χώρα.

Η Κίνα μπλοκάρει, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τη συμμετοχή της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όπου μέχρι το 2016 είχε καθεστώς παρατηρητή. Η Ταϊπέι είχε αυτό το καθεστώς αλλά αποκλείστηκε το 2016 από τον οργανισμό όταν ανήλθε στην προεδρία η φιλοδυτικη Τσάι Ινγκ- ουέν, η οποία υποστηρίζει ότι η νησιωτική χώρα είναι ανεξάρτητη από την Κίνα.