Η Ταϊβάν καταγγέλλει ότι η Κίνα μπλοκάρει τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η Ταϊβάν καταγγέλλει ότι η Κίνα μπλοκάρει τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι αρχές της Ταϊβάν κατήγγειλαν επίσης την Κίνα για το γεγονός ότι μπλοκάρει συνεχώς τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επικαλούμενη ότι δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.

Προ ημερών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ομάδα των G7 ζήτησαν εκ νέου η Ταϊβάν, να παρευρεθεί στο όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η οποία συνέρχεται από τις 24 Μαΐου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το νησί έπρεπε να αποδεχτεί ότι ήταν μέρος της αν επιθυμεί πρόσβαση σε διεθνή φόρα και οργανισμούς, κάτι που δεν η κυβέρνηση της Ταϊπέι αρνείται κατηγορηματικά. 

 Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν, δήλωσε ότι η Κίνα ψεύδεται και προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα. «Η κακόβουλη απόφραξη της Κίνας είναι το κύριο εμπόδιο στην αποτυχία του ΠΟΥ να συμπεριλάβει πλήρως την Ταϊβάν σε τεχνικές συζητήσεις», είπε. «Δείχνει επίσης την αυταρχική πρακτική της Κίνας που θέτει την πολιτική πάνω από την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Η Ταϊβάν έχει αποκλεισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπό την πίεση της Κίνας, η οποία την αντιμετωπίζει ως επαρχία της και όχι ως ανεξάρτητη χώρα. Ελαβε εγκαίρως μέτρα μετά την έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα (215 κρούσματα και 2 θάνατοι).

Η κυβέρνηση της Ταϊβαν καταγγέλλει ότι ο αποκλεισμός της από τον ΠΟΥ κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και η στέρηση απευθείας πρόσβασης στην πληροφόρηση αποτελεί πολιτικό παίγνιο που θέτει σε κίνδυνο ζωές Ταϊβανών. Τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Κίνα δηλώνουν ότι η Ταϊβάν είχε όλη την βοήθεια που χρειαζόταν.