Η Σύνοδος Κορυφής «ξεκλειδώνει» τον ανασχηματισμό

Η Σύνοδος Κορυφής «ξεκλειδώνει» τον ανασχηματισμό

Επανέρχονται και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι έτοιμος πλέον για τον «πολυαναμενόμενο» ανασχηματισμό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή οι αλλαγές στον κυβερνητικό σχήμα πιθανότατα «ξεκλειδώσουν» μέσα στα επόμενα 24ωρα και πάντως σίγουρα μετά το τέλος της συνόδου κορυφής το ερχόμενο Σάββατο. Όπως μαθαίνει το liberal.gr με την λήξη της επικείμενης συνόδου στις Βρυξέλλες ουσιαστικά θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αντικατάσταση αρκετών κυβερνητικών στελεχών και την είσοδο νέων. 

Ο πρωθυπουργός περιμένει το τέλος των εργασιών και στην περίπτωση που τελικώς το ακανθώδες ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης λήξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τότε μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποίησει τις προθέσεις του. 

Μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το ποια θα είναι τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο κ.Μητσοτάκης προκειμένου να δοθεί η εικόνα της ανανέωσης του υπουργικού συμβούλιο. Φαίνεται όμως ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις και είτε ευθέως είτε εμμέσως οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Είναι σαφές ότι ο ανασχηματισμός θα είναι στοχευμένος και όχι σαρωτικός και θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Μεγαλύτερος πιθανότατα θα είναι και ο αριθμός των γυναικών που θα συμμετάσχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξουν και ορισμένες εκπλήξεις. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης θα περιμένει να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη σύνοδος, μια και οι αποφάσεις της θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις  επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τα 32 δις ευρώ του ευρωπαϊκού ταμείου.

 Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και εισήγηση στο πρωθυπουργικό γραφείο για ξεχωριστό υπουργό αρμόδιο για το πρόγραμμα αυτό, εισήγηση την οποία  ο κ.Μητσοτάκης, όπως όλα δείχνουν, την έχει κάνει αποδεκτή. Μένει όμως να δούμε σε ποιο βαθμό καθώς άγνωστο παραμένει εάν θα προκριθεί η λύση ενός αυτόνομου υπουργείου αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή ενός αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού που θα έχει αυτή την αρμοδιότητα. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού, το βέβαιο όμως είναι ότι η ώρα του ανασχηματισμού έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Στην περίπτωση πάντως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να μην κάνει αλλαγές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τώρα το νέο υπουργικό συμβούλιο θα εμφανιστεί λίγο πριν από τη ΔΕΘ.