Η «σύγκρουση» ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο τη Κίνα

Η «σύγκρουση» ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο τη Κίνα

Η πολύπλευρη ενασχόληση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία κατέστησε σαφές πως η στρατιωτική επέκταση απασχολεί τη Δύση. Η σκληρή αντιμετώπιση απέναντι στη Ρωσία θεωρείται μία από τις μεγάλες αλλαγές της νέας προεδρίας Μπάιντεν. Ωστόσο, για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Κίνα αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Κίνα αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στρατιωτικά, όπως η Ρωσία. Η απογείωση της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής αποστολή της Κίνας σήμερα με προορισμό τον διαστημικό της σταθμό αποδεικνύει του λόγου. Έπειτα από την παγκόσμια πανδημία, η Κίνα φαίνεται να ανακάμπτει πολύ γρηγορότερα από τις άλλες οικονομίες παγκοσμίως.

Η ζήτηση για τα κινέζικα αγαθά αυξάνεται σε όλο τον κόσμο ενώ η συμμετοχή σε έργα υποδοχής πολλών χωρών πολλαπλασιάζεται. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η περαιτέρω ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομία του κόσμου, που ανήκει στην Κίνα αποτελεί νούμερο ένα ζήτημα.

Ωστόσο η πίεση της Ουάσιγκτον στη Μόσχα έχει αυξήσει τους φόβους πως θα την ωθήσει κοντύτερα στο Πεκίνο. Αυτή είναι μία πραγματική ανησυχία για τους Αμερικάνους. Η σχέση της Ρωσίας με την Κίνα βοήθησε τη Μόσχα να αντισταθμίσει τις κυρώσεις από τη Δύση.

Αντίθετα από τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας που βρίσκονταν σε βαρομετρικό χαμηλό, ο Πούτιν μόλις πριν από λίγες ημέρες δήλωσε πως η Κίνα αποτελεί μία φιλική χώρα, αντίθετα με τις ΗΠΑ. Σε μία συνομιλία με ένα Κινέζο διπλωμάτη μάλιστα, ο Πούτιν περιέγραψε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, ως τις καλύτερες στην ιστορία τους.

Βέβαια, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνα και Ρωσίας είναι αρκετά ανισομερείς, υπέρ του Πεκίνου. Η Κίνα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αφήνει τον χρόνο να κυλάει υπέρ της. Μπορεί να επιλέξει τους συμμάχους της, όπως επίσης και τους αντιπάλους της.

Έπειτα από τις αναφορές του ΝΑΤΟ για τους συστημικούς κινδύνους από την Κίνα, προφανώς έπειτα από αμερικανική πρωτοβουλία, το Πεκίνο αντέδρασε καθώς ήταν η πρώτη φορά που τοποθετήθηκε στο επίκεντρο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πλέον το Πεκίνο εμφανίζεται έτοιμο να σηκώνει το γάντι, εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην ανάσχεση της Κίνας.