Η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη με το βλέμμα στον Ερντογάν

Η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη με το βλέμμα στον Ερντογάν

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Χαρακτηριστικό ενός σοβαρού και μετρημένου ηγέτη, ο οποίος σέβεται και προφυλάσσει τα συμφέροντα της χώρας του είναι μεταξύ άλλων να βλέπει μακριά , προσπαθώντας να «διαβάσει» τις εξελίξεις που έρχονται. Σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών είναι υποχρεωμένος να κάνει επιλογές και να διαλέξει τις πλέον συμφέρουσες, όπως εκείνος τουλάχιστον εκτιμά, κατευθύνσεις.

Στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο ότι η συμμαχία με τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Γαλλία αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Όποιος παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αντιλαμβάνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος με τις δημόσιες τοποθετήσεις του δείχνει ότι μέρα μέρα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σε μία περίοδο μάλιστα που η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρώσει τη διαδρομή  της στην ηγεσία της Γερμανίας.

Με δεδομένη λοιπόν την σχεδόν «απούσα» κυρία Μέρκελ από τα ευρωπαϊκά πράγματα , η ενίσχυση του γαλλικού παράγοντα είναι γεγονός, κάτι που έχει ήδη αντιληφθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του κ.Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός  ήταν στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο. Με τον κ. Μακρόν να λαμβάνει θέση απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν ως το αντίπαλον «ευρωπαικό» δέος, ο Έλληνας πρωθυπουργός στοιχίζεται πλάι στον Γάλλο πρόεδρο και προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εμμανουέλ Μακρόν μερικά 24ωρα πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο , όπου ζήτησε την στήριξη της Γαλλίας με αφορμή την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να επισκεφτεί εκ νέου το Παρίσι, με το γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο κ.Μακρόν στον Έλληνα πρωθυπουργό στις 29 Ιανουαρίου.

Το συνεχές κρεσέντο προκλήσεων της γειτονικής χώρας, το οποίο είναι πλέον καθημερινό, έχει φέρει τους δύο άντρες κοντά , καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναπτύξει μία ξεκάθαρη τακτική πάνω σε δύο άξονες σε σχέση με την Άγκυρα:

- Πρώτον, στην ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του ελληνογαλλικού άξονα με στόχο τον προσεταιρισμό και άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσω του κ.Μακρόν.

- Δεύτερον, στην προσέγγιση των τουρκικών προκλήσεων όχι ως ζήτημα ελληνοτουρκικής κόντρας αλλά ευρωτουρκικής. Με άλλα λόγια βασικό στοιχείο της ελληνικής διπλωματικής τακτικής είναι η ανάδειξη του ευρωπαίκού παράγοντα και όχι της Ελλάδας ως μόνης χώρας , απέναντι στην οποία η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις. Σε όλες τις επαφές που έχει και θα έχει στο προσεχές διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει έμφαση στην ευρωπαίκή διάσταση του θέματος , έχοντας ως κεντρικό στόχο την κινητοποίηση της Ευρώπης απέναντι στην Άγκυρα.