Η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη για τους νέους και η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη για τους νέους και η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Η έμφαση στη νέα γενιά, βασικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου, όπως καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, θα έχει συνέχεια. Τον τόνο θα δώσουν προσεχώς, εξορμήσεις του πρωθυπουργού εντός και εκτός Αττικής με άξονα τις θέσεις της ΝΔ για τις ηλικίες 17-30 ετών. Το σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία «νεολαία» θα τεθεί σε εφαρμογή με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένες ηλικίες αποτελούν ένα εκλογικό ακροατήριο, το οποίο επιζητά η κυβέρνηση μια και στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις η ΝΔ υστερούσε του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, από τα Φάρσαλα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς νέους και νέες της περιοχής ακούγοντας τις ανησυχίες τους και αναλύοντας τους τις κυβερνητικές προτάσεις που τους αφορούν, οι οποίες διατυπώθηκαν από τον ίδιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, οι εξορμήσεις θα έχουν συνέχεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στους νέους ανθρώπους που τόσο ταλαιπωρούνται από την πανδημία αλλά και την πολυετή οικονομική κρίση. Μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις κυβέρνησης - νέων κλονίστηκαν με μία σειρά ζητημάτων όπως  ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αλλά και οι αλλαγές στην εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής στρατηγικής με άξονα την νεολαία ο κ.Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις ανά την Ελλάδα, με κεντρικό πολιτικό «μήνυμα» την ανάδειξη των νέων ανθρώπων στους «πρωταγωνιστές» της επόμενης μέρας. Οι ηλικίες 17-30 ετών αποτελούν ένα εκλογικό ακροατήριο, το οποίο επιζητά η κυβέρνηση μια και στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις η ΝΔ υστερούσε του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπερδιπλάσια από αυτά της ΝΔ και συγκεκριμένα 40% έναντι μόλις 18%. Στη συνέχεια η ψαλίδα έκλεισε σε μεγάλο βαθμό χωρίς πάντως να αντιστραφεί το αποτέλεσμα. Τον Ιούλιο του 2019, στην κρίσιμη αυτή ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 36,8% και η ΝΔ 30,6%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί την πρόθεση της κυβέρνησης. Γι' αυτό και προσπαθεί από την πρώτη στιγμή κιόλας των κυβερνητικών ανακοινώσεων στη Θεσσαλονίκη να «καταρρίψει» πολιτικά το κυβερνητικό αφήγημα. Στο πλαίσιο αυτό επιμένει να χαρακτηρίζει «μαγική εικόνα» τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός και να κάνει λόγο για «επανάληψη μέτρων που ήδη εφαρμόζονται».

Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι η μεγάλη πολιτική κόντρα για τις κάλπες που έρχονται θα παιχτεί στο γήπεδο της νεολαίας. Στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου έχει γίνει σαφές ότι το ποσοστό των νέων που θα πρέπει να στηρίξουν τη  ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να είναι υψηλότερο από κάθε προηγούμενη εκλογική μάχη και για την επίτευξη του στόχου αυτού θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το πρόγραμμα εξορμήσεων του πρωθυπουργού, όμως είναι ξεκάθαρο ότι θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.