Η στήριξη των εργαζομένων στο επίκεντρο του Μαξίμου

Η στήριξη των εργαζομένων στο επίκεντρο του Μαξίμου

Βήμα - βήμα "χτίζει" το κοινωνικό της προφίλ η κυβέρνηση καθώς έχει αποφασίσει ότι η κοινωνική συνοχή αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα. Εν μέσω έντονων πιέσεων στο οικονομικό πεδίο με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πολίτες βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής της, κάνοντας πράξη το σύνθημα "ανάπτυξη για όλους" ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία. 

Την Παρασκευή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο όπου , σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκτενείς αναφορές στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ, η οποία ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα ισχύει από την Πρωτομαγιά. Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει την "πολιτική" απόφαση  ενίσχυσης του κατώτατου μισθού, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο του προϋπολογισμού για να βοηθήσει κυρίως τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. 

Ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο βήμα του κυβερνητικού σχεδίου στήριξης των εργαζόμενων και συνταξιούχων , το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου. Ακολουθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις τον Ιούνιο ενώ ακολουθεί την Πρωτοχρονιά του 2023 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Μεγάλη σημασία πάντως δίνεται στην αντιμετώπιση των συνεπειών από το "τσουνάμι" των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εθνικές παρεμβάσεις στην περίπτωση που η Ευρώπη δεν αποφασίσει να δράσει με στιβαρότητα. 

Σύμφωνα  με πληροφορίες  μέσα στις επόμενες 15 μέρες  η κυβέρνηση  θα έχει  "καθαρή" εικόνα για το τί θα κάνουν οι Βρυξέλλες στην ενέργεια. 

 Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται στο κυβερνητικό "οπλοστάσιο"  είναι μεταξύ άλλων η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος και η επιδότηση των λογαριασμών σε μεγαλύτερη έκταση από ότι συμβαίνει σήμερα. Δύο μέτρα που συζητούνται χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, μια και τον πρώτο λόγο τον έχει η Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εξετάζεται είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων χωρίς όμως να ξεπεραστούν τα όρια του προϋπολογισμού.