Η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία στα ΑΕΙ και οι ίσες αποστάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία στα ΑΕΙ και οι ίσες αποστάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και την τελευταία φορά κατηγόρησε τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν τις εργασίες κατασκευής βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ (στο χώρο που για περίπου 34 χρόνια υπήρχε μια… κατάληψη) δείχνοντας πως στηρίζει, ενδεχομένως και να στηρίζεται στην ανομία., με τον Νίκο Φίλη να δηλώνει πως «χύθηκε αίμα». Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ από την άλλη καταδίκασε τη βία «απ΄ όπου και αν προέρχεται» δείχνοντας πως οι ίσες αποστάσεις μετατρέπονται σε κεντρική πολιτική γραμμή επί όλων των θεμάτων.

Το ΑΠΘ έγινε για μια ακόμη φορά θέατρο «επιχειρήσεων» από ομάδες που εμφανίζονται να αντιδρούν στην εκκένωση μιας πρωτοφανούς κατάληψης ενός πανεπιστημιακού χώρου επί 34 ετών. Συγκεντρώθηκαν προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες μετατροπής του χώρου σε βιβλιοθήκη, που μάλιστα έχει ειπωθεί πως θα δημιουργηθεί και με κοινοτικούς πόρους. Μαζί και κάποιοι… πανεπιστημιακοί. Ενός χώρους που πρόσφατα εκκενώθηκε και ενώ άρχισε να ανακατασκευάζεται κουκουλοφόροι εισέβαλαν προκαλώντας εκ νέου μεγάλες καταστροφές.

Οι προκλήσεις οδήγησαν για μια ακόμη φορά σε επεισόδια με αποτέλεσμα ένας φοιτητής και ένα αστυνομικός να βρεθούν στο νοσοκομείο. Και αυτό ήταν αρκετό γι α να ξεσπαθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και διά του τομεάρχη Νίκου Φίλη να κατηγορεί την κυβέρνηση και την ΕΛΑΣ. «Τα επεισόδια της αστυνομικής βίας που κατ' εξακολούθηση επί ένα χρόνο στιγματίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ, κλιμακώθηκαν σήμερα επικίνδυνα: χύθηκε αίμα», δήλωσε προσθέτοντας πως «η επίθεση των ΜΑΤ, τα αστυνομικά έκτροπα που τη συνόδεψαν, έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα φοιτητή, ο οποίος μαζί με άλλους φοιτητές και πανεπιστημιακούς διαμαρτύρονταν για τις αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα με τα γνωστά προσχήματα και την επικείμενη εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Και συνέχισε λέγοντας «Ευχόμαστε ο φοιτητής να γίνει σύντομα καλά. Και η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της, για μια πολιτική που στο όνομα πραγματικών ή κατασκευασμένων προβλημάτων, ελεεινολογεί το πανεπιστήμιο σαν άντρο βίας, προκαλώντας με τη στάση της την έξαρση της βίας» καλώντας κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές να αναλογιστούν «πού οδηγούμαστε, όσο ακόμη μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα».

Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα ακόμη λέγοντας πως «Οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και αλλού. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή κανονικότητα» αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει αν αναφέρεται για παράδειγμα στη Βενεζουέλα.

Επαναλαμβάνοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει το φαύλο κύκλο αστυνομοκρατίας - βίας στα πανεπιστήμια με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα συσπειρώσει το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο, θα διαψευστεί».

Και κατέληξε: «Στο μεταξύ, επαναλαμβάνουμε: όχι αίμα! Οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ευρύτερα η κοινωνία θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία και δε θα πέσουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού που στήνει η κυβέρνηση».

Οι διαρκείς αναφορές του Νίκου Φίλη στο «αίμα που χύθηκε» στον νόμο που θα καταργηθεί και στην αστυνομική βία παραπέμπουν σε μια λογική στήριξης της ανομίας. Αποτελούν δε μηνύματα κλιμάκωσης με πολιτική στήριξη που στο τέλος δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να αναζητεί ένα κύμα αγανάκτησης θεωρώντας πως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν την καλύτερη δυνατή λύση.

Την ίδια στιγμή όμως και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να επιχειρεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Έχει διαφωνήσει με την πανεπιστημιακή αστυνομία αν και έχει δηλώσει πως από τη στιγμή που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος δε θα αντιδράσει στην εφαρμογή του. Η ανακοίνωσή του πάντως προκαλεί ερωτήματα.

Καταδικάζοντας τα επεισόδια χαρακτήρισε αδιανόητη την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων και κάνοντας λόγο για καταδίκη της βίας απ όπου και αν προέρχεται επιβεβαιώνει πως οι ίσες αποστάσεις αποτελούν βασική πολιτική επιλογή ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις με εν δυνάμει ψηφοφόρους. «Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνοντας τις προθέσεις του