Η SpaceX ανακοίνωσε την πρώτη αποστολή «πολιτών» στο διάστημα

Η SpaceX ανακοίνωσε την πρώτη αποστολή «πολιτών» στο διάστημα

Η SpaceX του Ελον Μασκ σκοπεύει να στείλει το πρώτο πλήρωμα αποκλειστικά με πολίτες στο διάστημα στα τέλη του 2021 σε μια αποστολή επικεντρωμένη στη φιλανθρωπία στην οποία θα ηγείται ο επιχειρηματίας Τζάρεντ Ιζαακμαν.

Η εταιρεία δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι θα επιλέξει τρία άτομα να βρεθούν μαζί με τον Ιζαακμαν για τροχιά πάνω στην κάψουλα του SpaceX’s Crew Dragon.

Ο Ιζαακμαν, ένας εκπαιδευμένος πιλότος και διευθύνων σύμβουλος του Shift4 Payments, είπε ότι δωρίζει 100 εκατομμύρια δολάρια στο St. Jude Children Research Hospital και θέλει να βοηθήσει να συγκεντρώσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια περισσότερα προσκαλώντας τους ανθρώπους να δωρίσουν επιπλέον χρήματα στο νοσοκομείο για τον σκοπό αυτό.

Τρία άτομα θα επιλεγούν "για να εκπροσωπήσουν τους πυλώνες της ηγεσίας, της ελπίδας, της γενναιοδωρίας και της ευημερίας", σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου - αν και ένα άτομο είχε ήδη επιλεγεί, δήλωσε ο Ιζαακμαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής κλήσης τη Δευτέρα. Το πλήρες πλήρωμα "θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο SpaceX.

"Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για να επιτρέψουμε την πρόσβαση στο διάστημα για όλους", δήλωσε ο Μασκ σε δημοσιογράφους στην πρόσκληση, προσθέτοντας ότι είναι μέρος του ευρύτερου στόχου της SpaceX να "μειώσει το κόστος με την πάροδο του χρόνου και να κάνει τον χώρο προσβάσιμο σε όλους".

Η αποστολή, που ονομάζεται Inspiration4, θα ξεκινήσει από τον χώρο εκτόξευσης SpaceA 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα, πάνω από τον πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας. Πριν από την πτήση, τα μέλη του πληρώματος θα λάβουν ειδική εκπαίδευση από το SpaceX με "συγκεκριμένη εστίαση στην τροχιακή μηχανική, που λειτουργεί σε μικροβαρύτητα, μηδενική βαρύτητα και άλλες μορφές δοκιμών πίεσης".