Η σημασία της εκλογής Μπάιντεν/Χάρις για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα

Η σημασία της εκλογής Μπάιντεν/Χάρις για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα

Η σαρωτική νίκη τού Jo Biden είναι νίκη της δημοκρατίας, είναι ράπισμα κατά τού ρατσισμού, τού αυταρχισμού και τού λαϊκισμού. Σηματοδοτεί την επάνοδο των ΗΠΑ στην τροχιά των θεσμών και της σοβαρότητας στη διακυβέρνηση, την έξοδό τους από την εσωστρέφεια και την νέου ανάληψη τού αποφασιστικού και στρατηγικού τους ρόλου στην διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα. Δίνει μήνυμα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τής παγκόσμιας υγείας. Επίσης, παρά τις εξαγγελθείσες από τον νέο Πρόεδρο αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για την περαιτέρω ενίσχυση τού Obamacare, η νίκη του αποτελεί εγγύηση μακροοικονομικής σταθερότητας της Αμερικανικής Οικονομίας.

Γενικότερα ο Jo Biden θα επαναφέρει την ηθική στην ηγεσία και θα συσφίξει τούς δεσμούς των ΗΠΑ με την ΕΕ σε θέματα υγείας, ενεργειακής συνεργασίας, θρησκευτικής ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κλιματικής αλλαγής και θα συμβάλλει στην έξοδο της Ευρώπης από την εσωστρέφεια στην οποία την εξανάγκασε η διακυβέρνηση Trump. Σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ακραίων παραβιάσεων όπως πχ στην περίπτωση της Τουρκίας. ‘Άλλωστε, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών προτιμούν η κυβέρνησή τους να επαναφέρει στο προσκήνιο και να δουλέψει για την ενίσχυση των παραδοσιακών αξιών της Αμερικής, των θεσμών και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι παράλληλα βέβαιο ότι ο νέος Πρόεδρος, όπως άλλωστε έχει ήδη δεσμευθεί, θα βοηθήσει στο άνοιγμα στα Δυτικά Βαλκάνια όπου σήμερα πρωταγωνιστούν η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία αξιοποιώντας την απουσία τού αμερικανικού παράγοντα λόγω τής εσωστρεφούς πολιτικής Trump.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για τη νίκη τού Jo Biden αφού είναι γνωστή η στήριξή του στα εθνικά μας θέματα περιλαμβανομένου και τού Κυπριακού. Πιο συγκεκριμένα έχει σταθερά καταγγείλει τίς προβοκατόρικες δράσεις της Τουρκίας στην περιοχή μας κατά της Ελλάδας και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση Trump να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει αυτές τίς δράσεις. Δεσμεύθηκε ότι θα εργασθεί στενά με την Ελλάδα για να προωθήσει την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεσμεύθηκε ότι θα καταγγείλει την Τουρκική συμπεριφορά πού είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο ή πού αντιτίθεται στις υποχρεώσεις της ως συμμάχου τού ΝΑΤΟ και σαν παράδειγμα αναφέρομαι τόσο στις διαρκείς παραβιάσεις τού ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων όσο και στο θέμα της αγοράς και των δοκιμών των ρωσικών πυραύλων S400 πού ναρκοθετούν την επιχειρησιακή στρατηγική τού ΝΑΤΟ. Ο Jo Biden έχει επανειλημμένα καταγγείλει την Τουρκική κατοχή της Β. Κύπρου ενώ υποστηρίζει σθεναρά μια συνολική διευθέτηση τού Κυπριακού με την ενοποίηση τού νησιού σε μια διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ήταν ο πρώτος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πού επισκέφθηκε την Κύπρο το 2014 και επέβαλλε στον Λευκό Οίκο διπλωματική ενεργοποίηση για το Κυπριακό θέμα. Θυμίζω επίσης ότι έχει υποστηρίξει σθεναρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να παίξει τον ιστορικό του ρόλο ως Κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και καταδίκασε την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Τέλος, οι σχέσεις του με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα στενές κι εχει τιμηθεί το 2016 με την υψίστη τιμή τού Ιδρύματος της Ημέρας τού ΟΧΙ και το 2015 με το βραβείο Αθηναγόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορώ επίσης να διαβεβαιώσω ως παλαιός φίλος της νέας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Kamala Harris όσο και των στενών συνεργατών τού νέου Προέδρου (μεταξύ των οποίων οι Tom Miller, Nicholas Burns και Virginia Bennett πού διετέλεσαν επικεφαλής της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα, αλλά και οι Juan Verde πού ήταν ο επικεφαλής τής οικονομικής προεκλογικής εκστρατείας τού νέου Προέδρου και Ricardo Benitez πού είναι ο Προσωπάρχης του) ότι όλοι τους είναι βαθείς γνώστες των εθνικών μας θεμάτων, της ελληνικής ιστορίας και τού πολιτικού μας συστήματος και ειλικρινείς φίλοι της Ελλάδας.

Τέλος, η Αμερικανική κρατική μηχανή είναι ήδη έτοιμη να δουλέψει για την εξυπηρέτηση τής νέας πολιτικής Biden από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του αφού συνταγματική επιταγή προβλέπει ότι καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο ομάδες εργασίες σέ όλα τα Υπουργεία και τίς κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να ετοιμάζουν το έδαφος για την ανάληψη και την λειτουργία της διακυβέρνησης από τον νέο Πρόεδρο ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και σε βάση συνέχειας. Επικεφαλής της αντίστοιχης ομάδας στο State Department είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ο Daniel Bennett Smith πού διετέλεσε πρόσφατα Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

* Ο Γιάννος Γραμματίδης είναι Επίτιμος Πρόεδρος τού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.