Η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς από τα σύνορα με τα Σκόπια

Η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς από τα σύνορα με τα Σκόπια

Περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς οι αρχές της Σερβίας από χθες δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες αφγανικής εθνικότητας.

Πάντως, από χθες το απόγευμα, η διέλευση από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα γίνονταν με το «σταγονόμετρο» αφού από τις 4 μ.μ. μέχρι σήμερα το πρωί, είχε επιτραπεί η διέλευση σε μόλις 100 άτομα. Επιπλέον, οι πρόσφυγες μπορούν να περάσουν με το διαβατήριο ή με την ταυτότητά τους και όχι μόνο με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν πάρει από τις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στο ύψος της Ειδομένης, βρίσκονται περισσότερα από 1.000 άτομα ενώ άλλοι 3.000 άνθρωποι αναμένουν στο βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

 Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή για όσους επιτρέπεται η διέλευση -Σύρους και Ιρακινούς- είναι εξαιρετικά αργή καθώς περνάνε περίπου 100 άτομα ανά ώρα. Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα ενώ άλλα 4.000 που αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που ήρθαν από Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Μαρί Ελισαμπέτ Ινγκρές (Marie - Elisabeth Ingres) εκφράζει την έντονη ανησυχία της οργάνωσης "εξαιτίας των πρόσθετων περιορισμών που εφαρμόζονται από σήμερα στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν". "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν περίπου το 30 % των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς έχουν πραγματικά οδυνηρές ιστορίες με απειλές, διώξεις και θάνατο, οι οποίες τους ανάγκασαν να διαφύγουν από την πατρίδα τους. Η υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των εξαιρετικά ευάλωτων αυτών ανθρώπων είναι ήδη ανεπαρκής, χωρίς κανένα σαφές σχέδιο ανταπόκρισης. Είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση έχει ληφθεί με ελάχιστη ή χωρίς καμία προειδοποίηση προς την Ελλάδα. Τώρα πλέον που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα τρόπο για να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ασαφές πού θα πάνε και σε ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση" δηλώνει η κ.Ινγκρές.

Περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς οι αρχές της Σερβίας από χθες δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες αφγανικής εθνικότητας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εξηγήσεις για ποιο λόγο οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι, μετά τους Σύρους είναι οι πλέον πολυάριθμοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι διελεύσεις από τις χώρες κατά μήκος του λεγόμενου "βαλκανικού διαδρόμου" επιτρεπόταν έως τώρα σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Μετά την ενέργεια αυτή των σερβικών αρχών, το ίδιο πράττουν πλέον για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και οι αρχές της ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ επέτρεψε χθες τη διέλευση μόνο σε 372 πρόσφυγες, εκ των οποίων 250 ήταν από την Συρία, 113 από το Ιράκ και μόλις εννέα από το Αφγανιστάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ