Η Ρωσία θα πληρώσει σε ρούβλια το χρέος της αν αποκλειστούν άλλες επιλογές

Η Ρωσία θα πληρώσει σε ρούβλια το χρέος της αν αποκλειστούν άλλες επιλογές

Η Ρωσία θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της για το εξωτερικό χρέος σε ρούβλια εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν άλλες επιλογές και δε θα αυτοχαρακτηριστούν σε χρεοκοπία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη δυνατότητα της Ρωσίας να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων της στις ΗΠΑ, επιτρέποντας τη λήξη τους στις 25 Μαΐου, κάτι που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Η Μόσχα πρόκειται να πραγματοποιήσει άλλη μια πληρωμή ευρωομολόγου στις 27 Μαΐου. 

"Δεν πρόκειται να προβούμε σε χρεοκοπίες, έχουμε χρήματα - εκτός εάν οι δυτικές χώρες καταστίσουν αδύνατη την εξυπηρέτηση των χρεών μας", δήλωσε ο Σιλουάνοφ σε ένα φόρουμ. «Θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε και θα πληρώσουμε τους ξένους σε ρούβλια ως έσχατη επιλογή εάν η δυτική (οικονομική) υποδομή κλείσει για εμάς».

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία απαγορεύουν τις συναλλαγές με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα ή το εθνικό ταμείο περιουσίας.

Όμως η παραίτηση των ΗΠΑ, που εκδόθηκε από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών στις 2 Μαρτίου, είχε κάνει μια εξαίρεση για τους σκοπούς της «λήψης τόκων, μερισμάτων ή πληρωμών λήξης σε σχέση με χρέη ή ίδια κεφάλαια».

Αυτό επέτρεψε στη Μόσχα να συνεχίσει να πληρώνει τους επενδυτές και να αποτρέψει τη χρεοκοπία του κρατικού της χρέους και επέτρεψε στους επενδυτές των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εισπράττουν πληρωμές τοκομεριδίων. 

Μετά τη λήξη της παραίτησης στις 25 Μαΐου, η Ρωσία θα έχει ακόμα πληρωμές εξωτερικών κρατικών ομολόγων αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων να πραγματοποιήσει πριν από το τέλος του έτους.