Η Ρωσία προτείνει να μεσολαβήσει μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 19:00
-A +A
Η Ρωσία προτείνει να μεσολαβήσει μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προτείνει την διαμεσολάβηση της στην στην Ινδία και το Πακιστάν για την διευθέτηση των σχέσεων τους, εφόσον το επιθυμούν , δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

"Εάν φυσικά το επιθυμούν" ήταν η απάντηση του Λαβρόφ σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου TASS.

Αιτία της έντασης στις σχέσεις Νέου Δελχί και Ισλαμαμπάντ υπήρξε η επίθεση στο Τζαμού και Κασμίρ σε μια ινδική στρατιωτική φάλαγγα , με αποτέλεσμα να χάσουν της ζωή του 45 άνθρωποι. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση "Τζαϊς-ε Μουχαμάντ" ( Ο Στρατός του Μοχάμετ) . Την Τρίτη η Ινδία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή πλήττοντας στρατόπεδο της οργάνωσης που βρίσκεται στο υπό τον έλεγχο του Πακιστάν θύλακο του Κασμίρ. Την Τετάρτη η πακιστανική αεροπορία έπληξε στρατιωτική μονάδα στην Ινδία. Το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν κατά την διάρκεια αερομαχίας τα πολεμικά αεροσκάφη ο ένας του άλλου.

Μετά την κλιμάκωση της διένεξης , το Πακιστάν έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο του για λόγους ασφαλείας, ενώ ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας. Η Ινδία ακύρωσε επίσης τις πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών στα βόρεια κρατίδια Τζαμού και Κασμίρ, Χιμάτσαλ-Πραντές και Πεντζάμπ. Λίγες ώρες αργότερα η Ινδία ήρε τα μέτρα αυτά, ενώ το Πακιστάν έδωσε την άδεια για μερικές πτήσεις από το Καράτσι.

Η κατάσταση στο Τζαμού και Κασμίρ που είναι το μοναδικό κρατίδιο όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι , παραμένει τεταμένη επί χρόνια. Στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ υπάρχουν οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 15/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα