Η Ρωσία απαιτεί αποζημίωση για τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα

Η Ρωσία απαιτεί αποζημίωση για τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα

Την αποζημίωση από τις ΗΠΑ για την απόφαση τους να επιβάλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ζήτησε η Ρωσία.

Μια δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που κυκλοφόρησε μετά από αίτημα της Μόσχας, περιγράφει την απόφαση της διοίκησης του Donald Trump ως «μέτρο διασφάλισης» το οποίο ,σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις πληρωμές από τις ΗΠΑ στους βασικούς εξαγωγείς.

Η Κίνα, η Ινδία και η ΕΕ έχουν ήδη περιγράψει τους δασμούς των ΗΠΑ ως μέτρα διασφάλισης.

Στις 8 Μαρτίου οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Η αύξηση των δασμών κυμάνθηκε στο 25% για κάποια προϊόντα του χάλυβα και στο 10% για κάποια προϊόντα του αλουμινίου.

Η «εκτόξευση» στα μέταλλα

Οι τιμές των μετάλλων κινούνται υψηλότερα μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε επιχειρηματίες και εταιρείες της Ρωσίας.

Η τιμή του τριμηνιαίου συμβολαίου αλουμινίου στοΧρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν ένα τρίτο μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, αφού τα αμερικανικά μέτρα απομάκρυναν αποτελεσματικά τη ρωσική εταιρεία Rusal από την παγκόσμια αγορά. Το ελαφρύ μέταλλο χρησιμοποιείται στην κατασκευή δοχείων, αυτοκινήτων και αεροπλάνων.

Οι έμποροι έχουν επίσης προτείνει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας θα μπορούσαν τώρα να επεκταθούν ώστε να επηρεάσουν το νικέλιο, το οποίο έχει σημειώσει αύξηση στην τιμή του πάνω από 10% αυτή την εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο μέταλλο χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, αλλά βρίσκεται επίσης σε πολλά άλλα αντικείμενα όπως νομίσματα και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα.