Η Reggeborgh πετάει το γάντι στη Greenhill: Μείνετε και ψηφίστε την αύξηση ή φύγετε για να σωθεί η Ελλάκτωρ

Η Reggeborgh πετάει το γάντι στη Greenhill: Μείνετε και ψηφίστε την αύξηση ή φύγετε για να σωθεί η Ελλάκτωρ

Με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει επικίνδυνα για την Ελλάκτωρ πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης στον όμιλο, η ολλανδική Reggeborgh σηκώνει τους τόνους προς την πλευρά των μετόχων Μπάκου – Καϋμενάκη καλώντας τους είτε να υπερψηφίσουν την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ στις 22 Απριλίου ώστε να απελευθερωθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση, είτε να σταματήσουν να ναρκοθετούν τη διαδικασία και να αποχωρήσουν.

Σε σκληρή γλώσσα και ενώ έχει προηγηθεί μπαράζ ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών από τις δύο πλευρές οι οποίες δίνουν μάχη για την ανάληψη του μετοχικού ελέγχου της Ελλάκτωρ, πηγές που εκπροσωπούν τη Reggeborgh έκαναν γνωστό σήμερα πως έχει ήδη ενημερωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σειρά παρατυπιών οι οποίες ανοίγουν σειρά νομικών θεμάτων που είναι υπό διερεύνηση.

Δύο εξ αυτών είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα πιο σημαντικά :

Το γεγονός ότι η πλευρά της Greenhill Investments εμφανίστηκε στην προηγούμενη γενική συνέλευση -η οποία και αναβλήθηκε-, ως κάτοχος του 18% των δικαιωμάτων ψήφου τα οποία ανήκουν στη Farallon μέσω της εταιρεία Αίολος αλλά χωρίς να τους έχει παρασχεθεί εξουσιοδότηση. Η Αίολος, αποτελεί σύμφωνα με τις πηγές της Reggeborgh 100% θυγατρική εταιρεία της Farallon και δεν έχει ποτέ ανακοινώσει ότι ελέγχει το 18% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ.

Ότι υπάρχουν έγγραφα και e mail -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των πηγών της Reggeborgh- με τα οποία διατυπώνονται απειλές περί ποινικών ευθυνών στα τραπεζικά στελέχη της Eurobank τα οποία επεξεργάζονται το σχέδιο ενδιάμεσης χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ με ομόλογο 50 εκατ. ευρώ, προϋπόθεση για την έκδοση του οποίου είναι η έγκριση της απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν με έμφαση πως η Ελλάκτωρ βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο παύσης πληρωμών και χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση με μοναδική νόμιμη οδό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την ενδιάμεση χρηματοδότηση. Και κάλεσαν την πλευρά των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να καταστούν leaders της εταιρείας, να παραμείνουν followers της Ελλάκτωρ, να συμφωνήσουν στη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας και να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο τα συμφέροντά των ιδίων, της εταιρείας και των 6.000 εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση να σταματήσουν τη στρατηγική του ανταρτοπόλεμου και να αποχωρήσουν σε περίπτωση που θεωρούν πως δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά από τη μακροπρόθεσμη επένδυσή τους.

Ενόψει της νέας γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 22 Απριλίου, η πλευρά της Reggeborgh διευκρίνισε πως δεν προτίθεται να προσέλθει σε διάλογο με τους μετόχους Δ. Μπάκο – Ι. Καϋμενάκη και οποιαδήποτε συζήτηση γίνει θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως το μπλόκ των μετόχων Μπάκου-Καϋμενάκη, Αν. Καλλιτσάντση και Farallon που αντιπροσωπεύουν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, δεν είναι ενιαίο, αλλά κινείται με εντελώς διαφορετικά συμφέροντα. «Άλλος θέλει να βγάλει τα λεφτά που έχει δανείσει, άλλος να προστατεύσει το όνομά του και άλλος να κερδίσει χρήματα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ διατυπώθηκε η εκτίμηση πως η Farallon η οποία αποτελεί μέτοχο – κλειδί καθώς έχει το 18% των δικαιωμάτων ψήφου, έχει κάθε λόγο να υπερψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου για να πάρει πίσω τα χρήματά της και γι αυτό τον λόγο δεν έχει εκχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου στην πλευρά των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη.

Β.ΓΕΩΡΓΑΣ