Η ρατσιστική βία δεν έχει θέση στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ, λέει ο Rex Tillerson

Η ρατσιστική βία δεν έχει θέση στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ, λέει ο Rex Tillerson

Δεν υπάρχει θέση στη δημόσια ζωή της Αμερικής για το μίσος και τη βία, όπως εκδηλώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, παίρνοντας για μια ακόμη φορά αποστάσεις από τη στάση του Donald Trump.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με την καναδή ομόλογό του Chrystia Freeland, ο Tillerson σχολίασε τις κοινές αξίες των ΗΠΑ και του Καναδά δηλώνοντας αυθόρμητα: «Νομίζω ότι γι'' αυτό είναι πρέπον να σχολιάσω τα πρόσφατα γεγονότα στην Βιρτζίνια και την καταδίκη μας τέτοιου μίσους και βίας», σύμφωνα με δημοσιογράφους, για τα επεισόδια στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πορεία ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίες περιελάμβαναν την Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζί.

«Απλώς δεν υπάρχει θέση γι'' αυτό στον δημόσιο διάλογό μας, και θέλω να προσθέσω και την δική μας καταδίκη του», είπε ο Tillerson, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Trump εξίσωσε τους οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ένας συμπαθών των οποίων σκότωσε μια νέα γυναίκα στο Σάρλοτσβιλ, με τους αντιρατσιστές διαδηλωτές. Στη συγκέντρωση, υπό τον τίτλο Unite the Right Rally, συμμετείχαν οργανώσεις της άκρας δεξιάς, από την Κου Κλουξ Κλαν ως ομάδες νεοναζί, τα μέλη των οποίων επεδείκνυαν σημαίες με τη σβάστικα και κραύγαζαν αντισημιτικά συνθήματα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Reuven Rivlin, δήλωσε Τετάρτη ότι του προκάλεσαν σοκ οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε το Σάββατο στο Σάρλοτσβιλ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική πολιτική ηγεσία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτή την «πρόκληση».

«Και μόνο η ιδέα ότι θα βλέπαμε μια ναζιστική σημαία —πιθανόν το πιο διεστραμμένο σύμβολο του αντισημιτισμού— να επιδεικνύεται στους δρόμους μιας από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου κι ενός από τους πιο ακριβούς συμμάχους του Ισραήλ είναι σχεδόν αδιανόητη», έγραψε ο επικεφαλής του ισραηλινού κράτους σε ένα μήνυμά του προς τη Διάσκεψη των Προέδρων των Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων.

«Οι ΗΠΑ και οι ηγέτες τους γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη πρόκληση και να δείξουν στον κόσμο (...) τη δύναμη της δημοκρατίας τους», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ