Γαλλία: Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Νάντης τέθηκε υπό έλεγχο

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Νάντης τέθηκε υπό έλεγχο

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στον γοτθικό καθεδρικό ναό της Νάντης, στη δυτική Γαλλία, ξυπνώντας πικρές μνήμες της καταστροφικής φωτιάς στην Παναγιά των Παρισίων, έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία, διευκρινίζοντας πως οι ζημιές δεν συγκρίνονται με την πυρκαγιά στη δεύτερη.

«Οι ζημιές επικεντρώνονται στο μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο που φαίνεται πως έχει καταστραφεί πλήρως. Η εξέδρα στην οποία βρίσκεται είναι πολύ ασταθής και κινδυνεύει να καταρρεύσει», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο στρατηγός Λοράν Φερλέ σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από τον ναό.

«Σε αυτό το στάδιο διενεργείται έρευνα για εμπρησμό από πρόθεση» δεδομένου ότι εντοπίστηκαν «τρεις διαφορετικές εστίες», εξήγησε ο εισαγγελέας Πιερ Σενές. «Δεν μπορούμε ακόμη να εξάγουμε συμπεράσματα επειδή πρέπει να ερευνηθούν πολλά πράγματα από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν νέα στοιχεία», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη πυρκαγιά που σημειώνεται σε αυτό τον καθεδρικό. Στις 28 Ιανουαρίου 1972, η στέγη του ναού Σεν-Πιερ-ε-Σεν-Πολ στο κέντρο της Νάντης, που κατασκευάστηκε ανάμεσα στον 15ο και τον 19ο αιώνα, καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η καταστροφή προκλήθηκε έπειτα από εργασίες ενός επισκευαστή σκεπών.

Ο ναός της Νάντης παραδόθηκε όμως και πάλι στους πιστούς μόλις τον Μάιο του 1985, έπειτα από 13 και πλέον χρόνια εργασιών.

Aκολουθούν τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν καπνό και φωτιά νωρίτερα να βγαίνει από το αρχιτεκτόνημα του 15ου αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ