Η πρώτη μεγάλη κρίση στην κυβέρνηση Τζόνσον με... νικητή τον σύμβουλό του

Η πρώτη μεγάλη κρίση στην κυβέρνηση Τζόνσον με... νικητή τον σύμβουλό του

Η ξαφνική παραίτηση του Σαγίντ Τζαβίντ του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας όχι μόνο ανέτρεψε τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για έναν «μικρό» ανασχηματισμό αλλά προκάλεσε την πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση δυο μήνες μόλις μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η πρώτη αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας από το 1989 έχει κοινό παρανομαστή με αυτή του Νάιτζελ Λόσον, ο οποίος είχε τότε αποχωρήσει λόγω των παρεμβάσεων του συμβούλου της Μάργκαρετ Θάτσερ, Σερ Άλαν Γουόλτερς. Σε μια επανάληψη της ιστορίας, η αιτία παραίτησης του Τζαβίντ δεν ήταν τόσο η ακολουθούμενη πολιτική αλλά οι συνεχείς παρεμβάσεις του εξ απορρήτων συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, «ο έλεγχος και όχι η πολιτική» σημειώνει ένα από τα πολλά άρθρα στον βρετανικό τύπο με αφορμή το θέμα.

Παρότι όλα έγιναν ξαφνικά, η κατάσταση στη Ντάουνινγκ Στριτ «μύριζε μπαρούτι» εδώ και μέρες. Την περασμένη Τρίτη, η εφημερίδα «Daily Mail», έκανε λόγο για επεισόδιο κατά το οποίο η σύντροφος του Βρετανού πρωθυπουργού, Κάρι Σίμοντς, και ο σύμβουλός του, Ντόμινικ Κάμινγκς, τσακώθηκαν για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Όπως έγραψε η εφημερίδα, τη σχέση της Σίμοντς και του Κάμινγκς δυναμίτισαν οι πληροφορίες ότι ο σύμβουλος του Τζόνσον κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον Τζαβίντ.

Οι σχέσεις όμως του συμβούλου με τον Υπουργό είχαν διαταραχθεί έντονα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Κάμινγκς απέλυσε τη σύμβουλό του, Σόνια Καν χωρίς καν να τον ενημερώσει. Τότε ο Τζαβίντ είχε απειλήσει με παραίτηση, αλλά παρέμεινε στη θέση του, λόγω της καλής διαπροσωπικής του σχέσης με τον Τζόνσον, τον οποίο είχε στηρίξει άλλωστε στις εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία των Συντηρητικών.

Εν τούτοις, το διάστημα που πέρασε ο πρώην πια υπουργός είχε κατορθώσει να «περάσει» τη δική του γραμμή στη Ντάουνινγκ Στριτ, τόσο για το θέμα του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας (HS2), όσο και για τη (περιορισμένη) πρόσβαση της Κινεζικής Huawei στα βρετανικά δίκτυα. Εν τέλει όμως από το μεταξύ τους μπρά-ντε-φερ νικητής εξήλθε ο σύμβουλος της Ντάουνιγκ Στριτ, ο οποίος λέγεται ότι δεν είδε ποτέ με καλό μάτι το γεγονός ότι ο Τζαβίντ είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στο δημοψήφισμα του 2016.

Σε πρακτικό επίπεδο, η στερλίνα σημείωσε «άλμα» μετά τον διορισμό του νέου υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αφού εκτιμάται ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για έναν επεκτατικό προϋπολογισμό με περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα. Παρόλα αυτά, σε σχετική ανάλυση της εφημερίδας «Financial Times» η παραίτηση Τζαβίντ και η αντικατάστασή του με έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κάμινγκς, «σημαίνει πρακτικά ότι η οικονομική πολιτική θα ασκείται από τον ίδιο». Την ίδια ώρα άλλα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι στο εξής «η κυβέρνηση δεν θα ανέχεται καμία διαφορετική φωνή».