Κορονοϊός: Η πρώτη χορήγηση πλάσματος με αντισώματα σε ασθενείς στην Ελλάδα

Η πρώτη χορήγηση πλάσματος με αντισώματα σε ασθενείς στην Ελλάδα

Σε δύο νοσηλευμένους με κορονοϊό σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν» ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που διεξάγεται στη χώρα μας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ανθρώπους που νοσούν βαριά από τον ιό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού πρακτορείο Ειδήσεων η έγχυση του πλάσματος θα ολοκληρωθεί σε τρεις δόσεις, ανά δύο ημέρες και εικόνα για την πορεία της υγείας τους θα έχουμε σε 10 με 15 μέρες.

Στόχος είναι να ενδυναμωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των βαριά ασθενών, ώστε μόνο του, να καταφέρει να ξεπεράσει την νόσο, με τη βοήθεια και της λοιπής αγωγής που χορηγείται κατά την παραμονή τους στις ΜΕΘ.

Η μελέτη ενεργοποιήθηκε στις 28 Απριλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής πλάσματος από δότες, με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς. Από έναν δότη λαμβάνονται 600 ml πλάσματος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή σε τρεις δόσεις των 200 ml, έκαστος ανά δύο ημέρες.

Το σχετικό πρωτόκολλο έχει εγκριθεί ήδη από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και αναμένεται η έγκριση από τις επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων στα οποία θα διενεργηθεί η σχετική μελέτη.

Ο σχεδιασμός του πρωτοκόλλου, προβλέπει ως προϋπόθεση για την λήψη του πλάσματος από ασθενείς που ξεπέρασαν τη νόσο από τον νέο κορονοϊό, να παραμένουν υγιείς για 14 ημέρες μετά τη λήξη των συμπτωμάτων, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από δύο μοριακά τεστ που θα διενεργούνται με διαφορά ενός 24ώρου, αλλά και να πληρούν τις προϋποθέσεις των αιμοδοτών.

Προϋπόθεση για την χορήγηση του πλάσματος στους νοσηλευόμενους ασθενείς, είναι να νοσούν βαριά ή η πορεία τους να επιδεινώνεται.