Η πρωθυπουργική αυτοψία στην Κεφαλονιά και οι συμβολισμοί για τις γαλάζιες υποψηφιότητες

Η πρωθυπουργική αυτοψία στην Κεφαλονιά και οι συμβολισμοί για τις γαλάζιες υποψηφιότητες

Με την επιτόπια αυτοψία στα έργα υποδομής αλλά και στην εξέλιξη των σχεδιασμών αναβάθμισης των υγειονομικών μονάδων στην Κεφαλονιά ο  Κυριάκος Μητσοτάκης γεμίζει με χρήσιμες πληροφορίες το μπλοκάκι των σημειώσεων που δεν αποχωρίζεται. Στρέφει όμως τους προβολείς στην κατευθυντήρια οδηγία με την οποία εντέλλονται όλα τα γαλάζια στελέχη, να κάνουν πράξη το σύνθημα του 14ου Συνεδρίου του κόμματος, να βρεθούν «Δίπλα σε κάθε πολίτη».

Το πρωθυπουργικό ταξίδι είχε εκ των πραγμάτων ενδιαφέροντα πολιτικά χαρακτηριστικά. Από τη μια η μετάβαση που συντελέστηκε στην κάλπη του 2019, με την οποία μεγεθύνθηκε η γαλάζια επιρροή στην Κεφαλονιά. Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει βουλευτή μετά από 12 χρόνια και τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Μια  παρουσία όμως στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια τροφοδότησε περισσότερο τα σενάρια αναφορικά με τα πρόσωπα που θα λάβουν το πρωθυπουργικό χρίσμα για να διεκδικήσουν τον σταυρό στη μονοεδρική με την οποία το κυβερνών κόμμα σημείωσε την απόλυτη επικράτηση στις προηγούμενες εκλογές.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο «γηγενής», πανεπιστημιακός Ναπολέων Μαραβέγιας, για την υποψηφιότητα του οποίου ασφαλείς πληροφορίες του Liberal, αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται κλειδωμένη και θα συνυπάρξει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο με τον νυν βουλευτή, Παναγή Καππάτο. Η επιλογή Μαραβέγια, με δεδομένες τις κεντροαριστερές καταβολές του πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και υπηρεσιακού υπουργού στην κυβέρνηση Πικραμμένου, συγκεντρώνει και τα χαρακτηριστικά της διεύρυνσης που αποτελεί κυρίαρχη αντανάκλαση στην στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο. 

Υπό αυτό το πρίσμα η παρουσία Μητσοτάκη στην Κεφαλλονιά συμβολίζει και την αυτονόητη, πρωθυπουργική στόχευση να διατηρηθούν τα γαλάζια σκήπτρα και στις επόμενες εθνικές κάλπες. Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΝΔ θα αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα ακόμα και με το σύστημα της απλή αναλογικής καθώς θα ενισχυθεί ο αριθμός των εδρών του πρώτου κόμματος. Δεν παραβλέπονται και οι αναλύσεις σε μετρήσεις που έχουν δημοσιευθεί σύμφωνα με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει σπάσει τη δημοσκοπική παράδοση που θέλει στην τριετία της διακυβέρνησης το κυβερνών κόμμα να παρουσιάζει σημάδια κάμψης και την αξιωματική αντιπολίτευση να  προβάδισμα. 

Τόσο η ΝΔ όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό παρά τις αντιξοότητες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Στον αντίποδα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, δεν κεφαλαιοποιεί αυτή τη φθορά, ενώ ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας κατορθώνει να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα δε με τις γαλάζιες εκτιμήσεις αυτή είναι η απόδειξη ότι η στρατηγική της τοξικότητας που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι το ισχυρό χαρτί της κεντροδεξιάς παράταξης όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά του να είναι μεγαλύτερα από εκείνα που συγκεντρώνει η ΝΔ, θα συνεχίσει να έρχεται σε επαφή με την κοινωνία.   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σταθερά υπενθυμίζουν συνεργάτες του, καθ’όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, έχει ανταποκριθεί με επιμέλεια στη δέσμευση που ανέλαβε από την αφετηρία της γαλάζιας διακυβέρνησης, να περιοδεύει κατ’ελάχιστον μια φορά το μήνα στην περιφέρεια αλλά και της απευθείας επαφής με την κοινωνία. Σταθερή επωδός του πρωθυπουργού άλλωστε προς τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, είναι ότι ως η ραχοκοκαλιά της παράταξης «μεταφέρουν τον παλμό της κοινωνίας που δίνει ρυθμό στην πολιτική μας».