Η πρόταση - έκπληξη του Ριάντ στον Μητσοτάκη

Η πρόταση - έκπληξη του Ριάντ στον Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί άραγε μια χώρα που αποτελεί από την μία διαχειριστή μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων και από την άλλη διαθέτει μεγάλη οικονομική δύναμη όπως η Σαουδική Αραβία να ψάχνει επενδύσεις από την Ελλάδα; 

Και όμως ναι, είναι η απάντηση. Όπως διαπιστώθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα της αραβικής χερσονήσου η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αναζητά το know how ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με στόχο ενός μεγάλου σχεδίου που έχει θέσει σε εφαρμογή: 

Να κατασκευάσει τουριστικές μονάδες σε νησιά κυρίως της Ερυθράς θάλασσας, οι οποίες δε θα έχουν τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλει η θρησκεία. Στο project αυτό μπορεί να υπάρξει θέση για τις ελληνικές εταιρίες, οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο, κάτι που τονίστηκε στο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων. 

Η παραπάνω πρόταση αποτέλεσε μία μόνο από τις παραμέτρους που βρέθηκαν στην ατζέντα των επαφών του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ. Στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Σαουδική Αραβία μετά από 30 χρόνια κοινή ήταν η αντίληψη ότι πολλά μπορούν ακόμα να γίνουν για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. 

Η ελληνική πλευρά μάλιστα έδωσε λίστα πιθανών επενδυτικών ευκαιριών, με τη δέσμευση πως όταν έρθει για επίσκεψη ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης στο Ριάντ στις αρχές Μαρτίου, να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις.

Η στρατηγική επιλογή πάντως του πρωθυπουργού να μην ανεβάζει τους τόνους και να μην παρασύρεται σε επικοινωνιακούς χειρισμούς σε σχέση με την τουρκική προκλητική προκλητικότητα επιβεβαιώθηκε και στο Ριάντ.

Ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμενος σε μία χώρα που στέκεται επικριτικά στην Άγκυρα δε θέλησε να προβάλλει το συγκεκριμένο «χαρτί». Πρωταρχικό του μέλημα, σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, δεν ήταν να πάει κόντρα στην Τουρκία μέσα από τις επαφές με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους αλλά να ενισχύει το πλέγμα των διεθνών συμμαχιών της χώρας μέσα και από την οικονομική συνεργασία.

Στην ατζέντα λοιπόν Μητσοτάκη στο Ριάντ βρέθηκε και η παράνομη συμπεριφορά της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να μην κρύβουν την καταδίκη τους για την προκλητική τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα όλο το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. 

Οι συνεχείς επαφές του Μεγάρου Μαξίμου με «βασικούς παίχτες» της διεθνούς σκηνής συνεχίζονται, δίνοντας το στίγμα μιας χώρας την οποία χαρακτηρίζει η σταθερότητα όπως έλεγε στο liberal.gr η ίδια πηγή.