Η προσπάθεια της Κίνας να «καταλάβει» την... Αυστραλία

Η προσπάθεια της Κίνας να «καταλάβει» την... Αυστραλία

Του Γιάννη Μαντζίκου

Τον περασμένο Νοέμβριο το τηλεοπτικό δίκτυο 9 της Αυστραλίας μετέδωσε την είδηση ότι ο Ουάνγκ «Ουίλιαμ» Λιτσιάνγκ, ο οποίος περιγράφεται ως πρώην κατάσκοπος της Κίνας, προσέφερε στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, ανάμεσά τους στοιχεία για μυστικές επιχειρήσεις, με σκοπό την υπονόμευση του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και την παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Ταϊβάν και της Αυστραλίας. Η πρεσβεία της Κίνας στην Αυστραλία διέψευσε σχεδόν αμέσως τους ισχυρισμούς του δικτύου αλλά και του φερόμενου ως Κινέζου πρώην κατασκόπου, διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για απατεώνα που καταζητείται στην Κίνα για ποινικές υποθέσεις.

Σε μια μακροσκελή ανάλυση του για την ιστοσελίδα «Breaking Defense», ο Νικ Ευθυμιάδης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πένν στις ΗΠΑ και ειδικός σε θέματα Κινεζικής κατασκοπίας γράφει χαρακτηριστικά για την υπόθεση του Λιτσιάνγκ «φαίνεται μάλλον απίθανο να έφτιαξε μια ιστορία που περιλαμβάνει δεκάδες ονόματα, οργανώσεις, ημερομηνίες, εταιρείες και τοποθεσίες. Θα μπορούσε να ζητήσει απλά άσυλο επικαλούμενος ότι είναι μέλος του δημοκρατικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ. Από την άλλη είναι κοινή πρακτική για όσους αυτομολούν να φουσκώνουν όσα φαινομενικά γνωρίζουν για να φανούν πιο χρήσιμοι στην χώρα που θέλουν να λάβουν άσυλο». Την ίδια ώρα, οΒΒΒ πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Ντάνκαν Λιούς σχολίασε στην εφημερίδα «Τhe Age» ότι «είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η Κίνα προσπαθεί να καταλάβει το πολιτικό σύστημα της Αυστραλίας».

Η παραπάνω υπόθεση πάντως ήταν η δεύτερη καταγγελία, μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών περί απόπειρας ανάμειξης της Κίνας στα εσωτερικά της χώρας της Ωκεανίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού 9, η Κίνα προσπάθησε να στρατολογήσει νεαρό με διπλή υπηκοότητα ώστε να παρεισφρήσει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, ο 32χρονος έμπορος πολυτελών αυτοκινήτων Μπο «Νικ» Ζάο, που είχε οικονομικά χρέη στην Κίνα, φέρεται να προσεγγίστηκε από κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, που του πρότεινε να θέσει υποψηφιότητα με το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα. Ο Ζάο, ο οποίος ενημέρωσε την υπηρεσία πληροφοριών της Αυστραλίας (ASIO) για την υπόθεση, βρέθηκε νεκρός στη συνέχεια σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Μελβούρνης υπό μυστηριώδεις συνθήκες. «Η εχθρική δραστηριότητα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζει να εγείρει αληθινή απειλή για το έθνος μας και την ασφάλειά του» σημείωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων Σκοτ Μόρισον με αφορμή το περιστατικό. «Η ASIO θα συνεχίσει να καταπολεμά... κάθε ξένη ανάμειξη και την κατασκοπεία σε βάρος της Αυστραλίας» διαβεβαίωσε, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στην κυβέρνησή του και αυτή της Κίνας.

Ως εκ τούτου, η Ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» είχε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα κατατοπιστικό ρεπορτάζ στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ένας Αυστραλός βουλευτής ο Άντριου Χέιστι, με αφορμή τις κινεζικές επενδύσεις στο Ισραήλ. Ο Χέιστι, ο οποίος θεωρείται σφοδρός πολέμιος του Κινεζικού καθεστώτος και της παρέμβασής του στην πολιτική και στην οικονομία της Αυστραλίας είπε χαρακτηριστικά «Τα απολυταρχικά κράτη χρησιμοποιούν τον οικονομικό εξαναγκασμό, τον πολιτικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις και την κατασκοπεία για την οικοδόμηση πλεονεκτήματος».ΒΒΒ  Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα απολυταρχικά κράτη χρησιμοποιούν όλα τα μέσα της κρατικής εξουσίας για να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους. Φαινομενικά αθώες δραστηριότητες, όπως η διπλωματία, οι ροές ξένων επενδύσεων σε στρατηγικές βιομηχανίες και οι εξαγορές υποδομών, όπως η αγορά λιμανιών, δεν είναι τόσο αβλαβείς».ΒΒΒ Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του και με τη βοήθεια της κυβέρνησης και των μελών του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος, ψηφίστηκαν δύο σημαντικές νομοθετικές πράξεις το 2018: ο νόμος περί Κατασκοπείας και Ξένης Παρέμβασης και ο νόμος για την Ασφάλεια των Κρίσιμων Υποδομών. Η νομοθεσία απαγορεύει τις ξένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών από το μελλοντικό δίκτυο 5G της χώρας και ενισχύει την Επιτροπή Επιθεώρησης Ξένων Επενδύσεων.ΒΒΒ 

Σε απάντηση της πολεμικής του Χέιστι, το Πεκίνο έχει, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Haaretz, απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα στον βουλευτή. «Ξαφνικά» αναφέρουν οι New York Times, «η απειλή της Κίνας φαντάζει πραγματική για την Αυστραλία...»