Η προπαγάνδα κατά της Ελλάδας στον Τουρκικό Τύπο

Η προπαγάνδα κατά της Ελλάδας στον Τουρκικό Τύπο

Η τουρκική προπαγάνδα εκτείνεται σε μία πλειάδα ζητημάτων που αγγίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και αποτυπώνουν τις στοχεύσεις του τουρκικού καθεστώτος. Μία από τις εφημερίδες στην Τουρκία, που ακολουθούν τα προπαγάνδαστικά κελεύσματα του τουρκικού καθεστώτος, η Σαμπάχ, εστίαζε τις τελευταίες ημέρες στο μεταναστευτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα η εφημερίδα ανέφερε πως η τουρκική ακτοφυλακή έχει διασώσει 526 παράτυπους μετανάστες από τις 13 Δεκεμβρίου οι οποίοι αναχαιτίστηκαν από την Ελλάδα, στηριζόμενη στις ανακοινώσεις της τουρκικής διοίκησης. Η Τουρκία παρουσιάζεται ως μία δύναμη που προσπαθεί να παρεμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση και τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο ολημερίς και ολονυχτίς. Ταυτόχρονα προσπαθεί να βοηθήσει όποιον βρίσκεται στη θάλασσα, ενώ τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Στη διαστρεβλωμένη αυτή εικόνα, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παρουσιάζονται ως οι υπαίτιοι για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρωπίνων απωλειών στις διαδρομές των μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική παρουσία θεωρείται πίεση, ώστε να εκτρέπονται οι μεταναστευτικές ροές. Οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων παρουσιάζονται ως ασόβαρες και ανεύθυνες, ενώ η Άγκυρα ως υπεύθυνη δύναμη. Αυτό ουσιαστικά είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία συσσωρεύονται οι κατηγορίες για τις ανθρώπινες τραγωδίες στο Αιγαίο, ενώ δεν αναφέρεται πως η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, εκκινούν τις διαδρομές τους από τα εδάφη της Τουρκίας. Έμφαση δίνεται στο πως η Ελλάδα ευθύνεται για τις ζωές των ευάλωτων μεταναστών, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά, ενώ υποβαθμίζεται ο ρόλος των διακινητών μεταναστών που δρουν σε τουρκικό έδαφος. Το αφήγημα στηρίζεται στο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να βρεθούν στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι εκείνη που καταπατά τα δικαιώματα τους.

Ταυτόχρονα, στον τουρκικό τύπο καλλιεργείται η εικόνα πως η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα που υποδέχεται ή έστω ανέχεται όσους το τουρκικό καθεστώς βαφτίζει ως τρομοκράτες. Η είδηση που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στον τουρκικό τύπο, πως συνελήφθησαν δύο άτομα που υποπτεύεται το τουρκικό καθεστώς ότι αποτελούν μέλη της οργάνωσης, συνοδεύεται στους τίτλους με την αναφορά της Ελλάδας. Ότι δηλαδή ο τελικός προορισμός των αποκαλούμενων ως τρομοκρατών είναι η Ελλάδα.

Αντιστοίχως όταν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν καταζητούμενο ως τρομοκράτη της αντάρτικης οργάνωσης του PKK πριν τρεις μέρες, ο τουρκικός τύπος συνέδεσε την Ελλάδα στους τίτλους της είδησης. Το πρακτορείο Αναντολού έδωσε το ρεπορτάζ στη βάση των προθέσεων του Z.K, όπως είναι τα αρχικά του συλληφθέντα, να διαφύγει από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά ωστόσο αναφέρεται πως η Ελλάδα δήθεν υπήρξε αγαπημένο καταφύγιο τρομοκρατών, με πρόσχημα την παρουσία Κούρδων στην Ελλάδα. Τα δημοσιογραφικά κείμενα υποστηρίζουν ότι πριν από κάποιες δεκαετίες τρομοκράτες έβρισκαν καταφύγιο στο Λαύριο αναζητώντας άσυλο, τονίζοντας πως παρά το κλείσιμο του κέντρου στο Λαύριο, η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό προορισμό για τους Κούρδους.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα τουρκικά μέσα τις ευθείες αναφορές στην Ελλάδα ως χώρα υποδοχής τρομοκρατών. Αλλά ακριβώς σε αυτά τα δημοσιεύματα στηρίζονται λαϊκιστές πολιτικοί, φτάνοντας ακόμα και στον στενό πυρήνα του Ταγίπ Ερντογάν, για να κατηγορούν την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής τρομοκρατών. Καθώς συνήθως οι κατηγορίες στηρίζονται σε μυθοπλαστικές αναφορές, ακόμα και κάποια δημοσιεύματα χρησιμεύουν, ώστε να συνοδεύουν τις κατηγορίες. Το ζήτημα συνήθως προκύπτει όταν η Αθήνα απορρίπτει τις αιτήσεις για την έκδοση συγκεκριμένων ατόμων βάσει των αποφάσεων της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, το οποίο όμως η Άγκυρα δεν επιθυμεί να αποδεχθεί.

Ο υπερεθνικιστής συγκυβερνήτης του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί άλλωστε το δηλώνει ανοιχτά, ότι η και δίνει τη δυνατότητα στις τουρκικές εφημερίδες που συνδέονται με το καθεστώς να προβάλουν αυτές τις κατηγορίες. Οι πρόσφατες δηλώσεις Μπαχτσελί, ως κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, καταλαμβάνουν κομβικό μέρος του τουρκικού τύπου, δίνοντας τρόπο τινά τον τόνο στην ειδησεογραφική κάλυψη της Ελλάδας. Ως συνήθως, ο Μπαχτσελί χθες τόνισε πόσο αρνητικά επηρεάζει ο εξοπλισμός της Ελλάδας το Αιγαίο. Με αυτόν τον τρόπο, το καθεστώς της Άγκυρας και ο τουρκικός τύπος συμφωνούν συχνά, πως η Τουρκία θέλει την ειρήνη και αντιστέκεται στις δήθεν προκλήσεις της Ελλάδας.