Η πολυτέλεια της βιώσιμης κινητικότητας

Η πολυτέλεια της βιώσιμης κινητικότητας

Υψηλούς στόχους σε σχέση με την ενεργειακή της μετάβαση έθεσε η Bentley Motors, που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες ειδική παρουσίαση για να ανακοινώσει τη νέα της στρατηγική “Beyond100” και, μαζί με αυτήν, την πρόθεσή της να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην premium βιώσιμη κινητικότητα. Με την ανθρακική ουδετερότητα σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας της να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, ο στόχος που μπαίνει είναι και υψηλός, και σαφής: μιλάμε μεταξύ άλλων για την πλήρη αλλαγή της γκάμας των μοντέλων της Bentley τα οποία θα έχουν γίνει είτε Plug in υβριδικά ή ηλεκτρικά BEV έως το 2026 και αποκλειστικά ηλεκτρικά έως το 2030.

Με αυτόν τον τρόπο η Bentley σκοπεύει να εξελιχθεί, μέσα σε μια δεκαετία, από μεγαλύτερος παραγωγός 12κύλινδρων βενζινοκινητήρων στον κόσμο σε κατασκευαστή οχημάτων χωρίς καθόλου κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας, ο Adrian Hallmark, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Bentley Motors, δήλωσε: «Η Bentley είναι αυτή που καθορίζει την έννοια του πολυτελούς «μεγάλου τουρισμού» (Grand Touring – GT) από το 1919. Το να είμαστε στην πρώτη γραμμή της προόδου είναι μέρος του DNA μας – οι “Original Bentley Boys”* ήταν πρωτοπόροι και ηγέτες. Τώρα, καθώς κοιτάζουμε το Beyond100, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ηγετική μας θέση με την επανεφεύρεση της εταιρείας αλλά και με το να γίνουμε η παγκόσμιο σημείο αναφοράς στο χώρο των πολυτελών αυτοκινήτων.»

Ο στόχος της Bentley να γίνει μια μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων ουδέτερου άνθρακα έως το 2030 θα υποστηριχθεί από ένα δομημένο, πρόγραμμα επιχειρηματικής βιωσιμότητας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων μοντέλων σε όλη τη γκάμα της, και περαιτέρω βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της, τόσο σε σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα όσο και σε σχέση με τη συνεργασία με το δίκτυο λιανικής.

Η προσέγγιση της Bentley στον επαναπροσδιορισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου θα βασιστεί στο επιταχυνόμενο ταξίδι της προς τον εξηλεκτρισμό. Η εταιρία έχει ήδη δεσμευτεί ότι κάθε σειρά μοντέλων θα προσφέρεται με την επιλογή μιας υβριδικής παραλλαγής έως το 2023, καθώς και ότι το πρώτο 100% ηλεκτρικό μοντέλο θα κυκλοφορήσει το 2025. Ενώ στη συνέχεια, όπως ήδη αναφέραμε, και συγκεκριμένα από το 2026 και μετά η Bentley θα προσφέρει αποκλειστικά υβριδικά plug-in και πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ ως το 2030 όλα της τα μοντέλα θα είναι πλήρως ηλεκτρικά.

Γεύση από το ηλεκτροκίνητο μέλλον της Bentley είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε με την αποκάλυψη του πλήρως ηλεκτρικού πρωτοτύπου EXP 100 GT, που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία των 100 χρόνων της εταιρίας του οποίου η βιωσιμότητα ξεφεύγει από τα όρια του συστήματος κίνησης και επεκτείνεται στα υλικά κατασκευής, όπου συναντάμε μια σειρά ιδιαίτερες επιλογές, όπως οι ξύλινες επενδύσεις, οι μάλλινες μοκέτες και η υφασμάτινη ταπετσαρία που μοιάζει με δέρμα και είναι παραπροϊόν της οινοποιίας. Η Bentley σκοπεύει να διευρύνει τη χρήση τέτοιων υλικών και στα υπόλοιπα μοντέλα της, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για τη βιωσιμότητα που θα ακολουθήσει. 

Σημειώστε, τέλος, ότι πέρυσι, η μονάδα παραγωγής της Bentley στο Crewe έγινε το πρώτο εργοστάσιο πολυτελών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο που πιστοποιήθηκε σε σχέση με την ανθρακική του ουδετερότητα από την Carbon Trust. Αυτό ήταν αποτέλεσμα δύο δεκαετιών εφαρμογής καινοτόμων λύσεων, όπως το σύστημα ανακύκλωσης νερού στο τμήμα βαφής, η φύτευση δέντρων, η εγκατάσταση 10.000 επιπλέον ηλιακών συλλεκτών, που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των εγκατεστημένων στο χώρο φωτοβολταϊκών σε 30.000, καθώς και η μετάβαση σε αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

*Original Bentley Boys: ομάδα ευκατάστατων Βρετανών οδηγών αγώνων, που οδήγησαν τα σπορ αυτοκίνητα της Bentley και κατέκτησαν πολυάριθμες νίκες, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, συμβάλλοντας στη δημιουργία της φήμης της εταιρίας.