Η Πολωνία επαναφέρει θέμα γερμανικών επανορθώσεων

Η Πολωνία επαναφέρει θέμα γερμανικών επανορθώσεων

Τις αξιώσεις της Πολωνίας για καταβολή γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων επανέφερε στο προσκήνιο ο ισχυρός άνδρας της χώρας, Γιάροσλαβ Καντζίνσκι, διαμηνύοντας παράλληλα ότι όσοι ευτελίζουν τις επιδιώξεις της Βαρσοβίας, αποδίδοντάς τες σε κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού, αυταπατώνται.

Μιλώντας το Σάββατο στην Κρακοβία με αφορμή την 99η επέτειο από την ίδρυση του πολωνικού κράτους, ο ευρωσκεπτικιστής Καντζίνσκι τόνισε πως η Βαρσοβία οφείλει να διεκδικήσει δικαιώματα που «απορρέουν από την ιστορία», εγείροντας φόβους για κλιμάκωση της πολύμηνης κόντρας της Πολωνίας με την Γερμανία.

«Οι Γάλλοι πληρώθηκαν, οι Εβραίοι πληρώθηκαν, πολλά άλλα έθνη πληρώθηκαν για τις απώλειες που υπέστησαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όχι οι Πολωνοί», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο κ. Καντζίνσκι – που μολονότι δεν κατέχει δημόσιο αξίωμα είναι ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και η πραγματική δύναμη πίσω από την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο.

Ξεκαθάρισε πως οι επανορθώσεις είναι ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας και τιμής και δεν αντανακλούν μόνο την επιθυμία για υλικές αποζημιώσεις. «Για αυτό όσοι […] λένε ότι είναι απλώς θέατρο για εσωτερική χρήση κάνουν λάθος. Όχι, δεν είναι θέατρο, είναι το αίτημά μας και είναι ένα απόλυτα σοβαρό αίτημα», σημείωσε, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Οι επανορθώσεις ήλθαν στο προσκήνιο το φετινό καλοκαίρι λόγω δηλώσεων του κ. Καντζίνσκι στο συνέδριο του PiS. Το θέμα προσέλαβε διαστάσεις τον Σεπτέμβριο, όταν επιτροπή της πολωνικής Βουλής εξέδωσε μη δεσμευτική γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία η χώρα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημιώσεις από το Βερολίνο.

Η Βαρσοβία πάντως δεν έχει καταθέσει έως τώρα επίσημο αίτημα για επανορθώσεις, ενώ η Γερμανία από την πλευρά της έχει αποσαφηνίσει εξ αρχής ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα, αντιτείνοντας ότι η Πολωνία έχει ήδη αποκηρύξει τα όποια δικαιώματα μπορεί να είχε.

Η ιστορία μίας κόντρας που οδηγεί σε σύγχρονες συγκρούσεις

Το 1953 η τότε κομμουνιστική Πολωνία συμφώνησε με την τότε Ανατολική Γερμανία να απαρνηθεί κάθε απαίτηση για γερμανικές επανορθώσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση απορρίπτει την εν λόγω συμφωνία ως έργο δύο υποχείριων της Σοβιετικής Ένωσης, όμως νομικά η θέση της αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι η Βαρσοβία ουδέποτε έθεσε θέμα αποζημιώσεων μετά την επανένωση της Γερμανίας ή πριν την είσοδο της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για τη ναζιστική κατοχή αντανακλά την κλιμακούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας και τη Γερμανία, η οποία έχει εξελιχθεί και σε κόντρα της Πολωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της άρνησης των Πολωνών να συμμετάσχουν στον διαμοιρασμό προσφύγων και της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί το PiS.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η Πολωνία δεν προσφέρει αλληλεγγύη στους εταίρους της και με τις επιδιωκόμενες δικαστικές αλλαγές περιορίζει το κράτος δικαίου. Η Βαρσοβία αντιπαρέρχεται λέγοντας ότι δεν έχει υποχρέωση να δεχτεί υποχρεωτικές ποσοστώσεις για πρόσφυγες και παρουσιάζει τον εαυτό της ως μία νέα δύναμη που θα θεραπεύσει την Γηραιά Ήπειρο από τα σημερινά της προβλήματα.

Οι πολίτες αυτής της νέας Πολωνίας μπορούν να «δείξουν στην Ευρώπη το δρόμο της επιστροφής στις θεμελιώδεις αξίες, στην πραγματική ελευθερία και προς την ενίσχυση του πολιτισμού μας που έχει βάση τον χριστιανισμό», είπε στην ομιλία του το Σάββατο ο κ. Καντζίνσκι, σύμφωνα με το κρατικό πολωνικό πρακτορείο PAP.

πηγη:skai.gr