7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Μοζαμβίκη: Η πόλη Πάλμα υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους

Η πόλη Πάλμα υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Πάλμα, στη βόρεια Μοζαμβίκη, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές, την περασμένη Τετάρτη, στην οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε μια προπαγανδιστική σελίδα του ΙΚ στο Telegram, η εξτρεμιστική οργάνωση αναφέρει ότι έβαλε στο στόχαστρό της «τα στρατόπεδα και τα γενικά επιτελεία της κυβέρνησης», ανακοινώνοντας ότι έχει υπό τον έλεγχό της την πόλη και ότι σκοτώθηκαν δεκάδες στρατιώτες αλλά και «χριστιανοί, μεταξύ των οποίων και υπήκοοι σταυροφορικών κρατών».

Το «πρακτορείο» Amaq του Ισλαμικού Κράτους μετέδωσε ότι οι μαχητές του έθεσαν την Πάλμα υπό τον έλεγχό τους αφού προηγήθηκαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 55 άνθρωποι, καταστράφηκαν κτίρια και κατασχέθηκαν οχήματα.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης επιβεβαίωσε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πάλμα, η οποία βρίσκεται δίπλα σε ένα αναπτυξιακό έργο για την εξόρυξη φυσικού αερίου, αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον ένας Νοτιοαφρικανός. Η εφημερίδα Times έγραψε ότι σκοτώθηκε και ένας Βρετανός πολίτης.

Η οργάνωση SITE που παρακολουθεί τη δράση των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο, ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος χαρακτηρίζει μισθοφόρους τους ξένους υπηκόους και ότι δημοσιοποίησε και μια φωτογραφία από την Πάλμα.

Η Πάλμα είναι μια πόλη 75.000 κατοίκων στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο, στα σύνορα με την Τανζανία. Από το 2017 είναι αντιμέτωπη με έναν άγριο ανταρτοπόλεμο με ισλαμιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία της πόλης. Σύμφωνα με πολλές πηγές, εν μέρει φαίνεται ότι υποκινήθηκε από την άφιξη ενός πλοίου που μετέφερε τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση άρχισε αμέσως μετά τον κατάπλου του πλοίου αυτού, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι έχουν πλέον καταφύγει σε ασφαλή περιοχή.

Πολλοί κάτοικοι, με τους οποίους επικοινώνησε μέσω μηνυμάτων το Γαλλικό Πρακτορείο, περιγράφουν μια εγκαταλειμμένη «πόλη-φάντασμα». Στον δρόμο της «εξόδου», προς την πόλη Μουέντα, στο Οροπέδιο Μακόντε, στην ενδοχώρα, «πολλοί έπεφταν από την κούραση και δεν μπορούσαν πια να συνεχίσουν, ιδίως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά», είπε ο ίδιος άνδρας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ