Η Πιονγιάνγκ κλείνει όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ν. Κορέα

Η Πιονγιάνγκ κλείνει όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ν. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έκανε σαφές - ότι κόβει όλες τις γραμμές άμεσης επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα, ενόψει της διακοπής όλων των επαφών με τη Σεούλ ανεξαιρέτως σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το πρώτο βήμα είναι ότι το μεσημέρι (τοπική ώρα), η Βόρεια Κορέα «θα κόψει όλες» τις γραμμές άμεσης επικοινωνίας στο γραφείο σύνδεσης των δύο χωρών, στα στρατιωτικά επιτελεία και στα γραφεία των ηγετών των δύο κρατών, μεταξύ άλλων, ανέφερε το πρακτορείο.

Οι δύο πλευρές εγκαινίασαν το πρώτο κοινό γραφείο διασύνδεσης, στη βόρεια πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης τον Σεπτέμβριο του 2018 στην πόλη Κεσόνγκ, το οποίο αποτελούσε επί της ουσίας το πρώτο κανάλι άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι προ ημερών, η Κιμ Γιο Γιονγκ, η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε τη Νότια Κορέα ότι θα πληρώσει ακριβό τίμημα αν δεν βάλει τέλος στην «προπαγάνδα με φυλλάδια».

Η Γιο Γιονγκ είχε προαναγγείλει ότι η Πιονγιάνγκ θα αποχωρήσει από τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι ηγέτες των δύο χωρών, για τη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων σύμφωνα με το πρακτορείο της Νότιας Κορέας Yonhap.

«Μιλώντας καθαρά, οι αρχές της Νότιας Κορέας θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακριβό τίμημα αν αφήσουν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, βρίσκοντας δικαιολογίες», συμπλήρωσε. 

Τα φυλλάδια εστάλησαν πέρα από τα σύνορα κρυμμένα σε 500.000 μπαλόνια και επέκριναν τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τις πυρηνικές απειλές. Οι φερόμενοι δράστες σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ ήταν μια από ομάδα Βορειοκορεατών που έχουν αυτομολήσει. Η Κιμ Γιο- Γιονγκ αναφέρθηκε στους συμπατριώτες της αποκαλώντας τους «μπάσταρδα σκυλιά» και «αποβράσματα».

Η εξέλιξη αποτελεί βαρύ πλήγμα στην διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης και αναθέρμανσης των σχέσεων που εκτυλισσόταν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με ανακωχή κι όχι με την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

Τα τελευταία χρόνια οι δύο πλευρές συζητούσαν το σχέδιό τους να θέσουν από κοινού υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 και για ένα βορειοκορεατικό καλλιτεχνικό θέαμα στη Σεούλ.

Τον Απρίλιο του 2018 μάλιστα οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν αναγγείλει πως η πρόθεσή τους είναι να μεταμορφωθεί η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, για δεκαετίες το σύμβολο των εντάσεων και του διχασμού στη χερσόνησο σε «ζώνη ειρήνης».