Η πιο συμφέρουσα τιμή σε βενζίνη... με ένα κλικ

Η πιο συμφέρουσα τιμή σε βενζίνη... με ένα κλικ

Με το «πάτημα ενός κουμπιού» ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το κόστος των καυσίμων. Μέσω της εφαρμογής e-καταναλωτής, θα μπορεί να εντοπίσει το πλησιέστερο πρατήριο για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του στην πιο συμφέρουσα τιμή.

Σκοπός είναι να αποκτήσει αυτήν τη δυνατότητα κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, εντός του επόμενου μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η αρμόδια Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ). Κύκλοι του τελευταίου, επισημαίνουν πως θα αποτελεί υποχρέωση του πρατηριούχου να ενημερώνει την αρμόδια Αρχή για τις τιμές στα διαθέσιμα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης κ.λπ.) της επιχείρησής του, σε εβδομαδιαία βάση το αργότερο και νωρίτερα εφόσον αυτές μεταβάλλονται. Το ζητούμενο είναι να αποτυπώνονται στην εφαρμογή οι τρέχουσες τιμές και όχι να βλέπει ο καταναλωτής τιμές που δεν ισχύουν πλέον.

Υπενθυμίζεται πως το παραπάνω app που ανέπτυξε το Υπουργείο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) λειτουργεί, για την ώρα, ως διαδραστικό, παρατηρητήριο τιμών για προϊόντα που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, κατά την αναβάθμισή του, εκτός από τις τιμές των καυσίμων, ο καταναλωτής θα μπορεί, πλέον, να ...τσεκάρει και τις τιμές των φρέσκων προϊόντων (π.χ. κρέατα, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.) που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, δρομολογείται και ένα site, στο οποίο θα υπάρχει πληροφόρηση για τις τιμές των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εφαρμογή. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτού, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε διάφορα στατιστικά στοιχεία του e-καταναλωτής.

Υπενθυμίζεται πως η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, δωρεάν, τόσο για χρήστες λογισμικού Android όσο και iOS (https://e-katanalotis.gov.gr/).Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως περίπου 35.000 καταναλωτές την έχουν κατεβάσει στο κινητό ή το tablet τους. Από αυτούς, περί τους 25.000-27.000 είναι ενεργοί χρήστες, σε εβδομαδιαία βάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι μπαίνουν στο app και αναζητούν τη μέση τιμή πώλησης για πλήθος κωδικών προϊόντων που διατίθενται στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εντοπίζοντας τις κοντινότερες σε αυτούς μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη. Ακόμη, γεμίζουν το διαδικτυακό τους καλάθι με προϊόντα, σκανάρουν τα barcode προϊόντων ευρείας χρήσης, συγκρίνουν τις τιμές τους κ.ά. Στο μεταξύ, το γεγονός ότι το e-καταναλωτής κρατάει ιστορικό βοηθάει το χρήστη να διαπιστώσει αν κάποιο αγαθό ακρίβυνε αρκετά, ώστε να προβεί σε καταγγελία. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν κρούσματα αισχροκέρδειας καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή της ΓΓΕΠΚ, 1520.

Στην εφαρμογή, ως έχει, διατίθενται τιμές για οκτώ βασικές κατηγορίες προϊόντων: 1. αντισηπτικά, 2. βρεφικά είδη (π.χ. μωρομάντηλα, πάνες), 3. κατοικίδια (π.χ. τροφές γάτας και σκύλου), 4. καθαριότητα (π.χ. είδη γενικού καθαρισμού, χαρτικά), 5. ποτά-αναψυκτικά (π.χ. κρασιά, μπύρες, χυμοί, εμφιαλωμένο νερό), 6. προσωπική φροντίδα (π.χ. αποσμητικά, οδοντόβουρτσες, βαφές μαλλιών, σαπούνια, ξυριστικά) και 7. τρόφιμα (π.χ. γάλα, βούτυρο, αυγά, όσπρια, σοκολάτες, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, καφές, λάδι, τυριά) και 8. προστασία υγείας, όπου εκεί εμφανίζονται οι τιμές για τις μάσκες προσώπου.

Κάθε μέρα ανανεώνονται οι τιμές πώλησης, ανά αγαθό και αλυσίδα. Οι δε προσφορές, (π.χ. 1+1, 1+2, πολλαπλά προϊόντα, αξιακές-ποσοστιαίες εκπτώσεις, κουπόνια προμηθευτών), ενσωματώνονται στην τιμή και στη συνέχεια προκύπτει η μέση τιμή πώλησης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα από τη δρομολογούμενη αναβάθμιση υπολογίζεται ότι θα προστεθούν περί τις επτά αλυσίδες στη λίστα των σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στην εφαρμογή.