Η περικύκλωση της Καμπούλ, η στάση των ΗΠΑ και ο ρόλος του Πακιστάν

Η περικύκλωση της Καμπούλ, η στάση των ΗΠΑ και ο ρόλος του Πακιστάν

Η ανησυχία των Αμερικανών είναι έκδηλη, καθώς οι εξτρεμιστές έχουν καταλάβει εννιά πρωτεύουσες περιφερειών του Αφγανιστάν τις τελευταίες ημέρες και απειλούν να εφαρμόσουν τη Σαρία στις περιοχές που έρχονται στον έλεγχό τους. Οι μαχητές που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν έχουν πλέον ισχυρή παρουσία στα βόρεια της χώρας, όπου παραδοσιακά επικρατούσε κεντρική ηρεμία, στα κεντρικά, αλλά και στα νότια, κοντά στην Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στο Αφγανιστάν. Η στρατηγική των Ταλιμπάν φαίνεται να είναι η περικύκλωση της Καμπούλ, αποκόβοντας την εντελώς από την υπόλοιπη χώρα. 

Η κατάληψη της Κουντούζ για παράδειγμα ήταν πολύ σημαντική καθώς, πέρα από τον πληθυσμό των 300.000 ανθρώπων, αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο για τον βορρά του Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία. Ωστόσο, οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως διατηρούν τον έλεγχο μίας στρατιωτικής βάσης στην περιοχή και του αεροδρομίου.

AP Photo

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει ένα μεγάλο αριθμό συνοριακών περασμάτων, τόσο προς το Πακιστάν, όσο και προς το Ιράν. Ο έλεγχος συνοριακών περασμάτων φέρνει μεγάλα οφέλη στους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την ανταπόκριση του BBC από το Αφγανιστάν, το πέρασμα του Ισλάμ Καλά προς το Ιράν μπορεί να τους αποφέρει έως και 20 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος διατηρεί την πάγια στάση του, πως η επίλυση του αφγανικού ζητήματος θα επέλθει μέσω διαπραγματεύσεων. Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια στο Αφγανιστάν, ενώ έχουν υποστεί πολλές απώλειες στρατευμάτων. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών, αν σκεφτεί κάποιος σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μετά από όλα αυτή την αμερικανική εμπλοκή.

Τα βλέμματα όλων βέβαια στρέφονται στο Πακιστάν, όπου υπάρχουν πολλές κατηγορίες πως ενισχύει τους Ταλιμπάν, ή τουλάχιστον πως οι Ταλιμπάν παίρνουν υποστήριξη με προμήθειες προϊόντων από τη χώρα. Στο Ισλαμαμπάντ πάντως διαψεύδουν πως το Πακιστάν υποστηρίζει τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν δεν είναι μία νομοτελειακή κατάσταση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, εφόσον ανατραπεί η στρατιωτική ισορροπία στο έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, έπειτα από την επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αντίθετο, η Γερμανία και η Ολλανδία ανέκρουσαν πρύμναν, δηλώνοντας πως θα σταματήσουν προσωρινά τις απελάσεις Αφγανών που ζητούν άσυλο στις χώρες τους, λόγω της ραγδαίας επιδεινούμενης κατάστασης στη χώρα. Η Τουρκία πάντως διατηρεί ακόμα τη φιλοδοξία να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ το επόμενο διάστημα, παρά τις αντιδράσεις των Ταλιμπάν σε αυτή την προοπτική. 

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν πάντως επιθυμεί να ανακόψει την προέλαση των εξτρεμιστών σε όλη τη χώρα. Ήδη έχουν γίνει γνωστές αλλαγές ηγεσιών στα ανώτερα κλιμάκια της στρατιωτικής διοίκησης των κυβερνητικών δυνάμεων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Τα αφγανικά στρατεύματα έχουν αναδιπλωθεί, αποσύροντας δυνάμεις από τις αγροτικές περιοχές, που είναι δύσκολο να αντισταθούν στην προέλαση των Ταλιμπάν και μεταφέροντας τες σε αστικά κέντρα. 

Σύμφωνα με αναφορές, η κατάσταση στο έδαφος έχει επηρεάσει και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα διάφορα εμπόλεμα μέρη, καθώς η ισορροπία έχει μεταβληθεί υπέρ των Ταλιμπάν. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εναποθέτουν πάντως τις ελπίδες τους οι Αμερικάνοι και μαζί τους και η Δύση απ΄ότι φαίνεται για το μέλλον του Αφγανιστάν.