Η Περιφέρεια, οι Δήμοι και ο κακός μας ο καιρός

Η Περιφέρεια, οι Δήμοι και ο κακός μας ο καιρός

Μεσογείων, Κηφισίας, Μαραθώνος, Κατεχάκη, Φυλής, Τατοΐου, Πάρνηθος και άλλοι κεντρικοί οδικοί άξονες άρχισαν αν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το ξέσπασμα της χιονόπτωσης, εν τούτοις τα μηχανήματα εκχιονισμού αλλά και οι λεγόμενες αλατιέρες ήταν άφαντα. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζητά να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αν είχε κλείσει το δημόσιο τη Δευτέρα θα είχαν αποφευχθεί οι εγκλωβισμοί.

Εγκλωβισμοί σε κεντρικές λεωφόρους. Η περίπτωση της Μεσογείων ενδεικτική με τα ΙΧ εγκαταλελειμμένα διπλοπαρκαρισμένα κατά μήκος της οδού και χθες 48ώρες μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας.

Πως όμως κατέστη εφικτό το κλείσιμο των κεντρικών οδικών αξόνων. Πως στη Μεσογείων δεν μπόρεσαν οι αρμόδιοι να κρατήσουν ανοιχτή τη διέλευση οχημάτων. Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες της περιφέρειας που πολυδιαφημίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες γιατί δεν έκαναν την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής:

- Φταίει που λειτούργησε τη Δευτέρα το Δημόσιο και δεν ελήφθη απόφαση να κλείσει όπως έκανε ο ίδιος με τα… σχολεία

- Φταίει που αποφασίστηκε να κλείσει το δημόσιο στις 12 το μεσημέρι με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι οδικοί άξονες αυτοκίνητα την ώρα που η κακοκαιρία εμφάνιζε ιδιαίτερη ένταση

- Φταίει που οι οδηγοί δεν είχαν αλυσίδες μαζί τους.

Και όλα αυτά μαζί φταίνε που τα μηχανήματα της περιφέρειας δεν είχαν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Μόνο που τα μηχανήματα έπρεπε να ήταν ήδη στο οδικό δίκτυο. Να είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις που θα επέτρεπαν τη διέλευσή τους κατά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο δρόμων, κεντρικών οδικών αξόνων, που προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ασφυξία που μεταφέρθηκε και στους υπόλοιπους δρόμους.

Οι αιχμές Πατούλη για αποφάσεις που δεν ελήφθησαν ώστε να διευκολύνουν το… έργο του, ως περιφερειάρχης, σαφείς. Όμως το ερώτημα σχετικά με το που βρίσκονταν τα ειδικά μηχανήματα αντιμετώπισης των καιρικών αυτών φαινομένων παραμένει αναπάντητο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετά οχήματα παρέμεναν στο Καπανδρίτι και δεν πρόλαβαν να μετακινηθούν προς τους οδικούς άξονες της Αττικής. Δεν βρέθηκαν δηλαδή σε σημεία ικανά να επιτελέσουν το έργο της διάνοιξης των δρόμων, της διατήρησης της κυκλοφορίας ενεργής.

Οι καταγγελίες αντιπολίτευσης αναφορικά με τον αριθμό των μηχανημάτων και την προμήθεια ικανών ποσοτήτων αλατιού έρχονται να προστεθούν στη συνολική εικόνα

Όντως υπάρχουν πολίτες που κυκλοφόρησαν χωρίς αλυσίδες. Και το πράττουν και σήμερα. Όμως αν οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν λειτουργήσει έγκαιρα οι εγκλωβισμοί θα είχαν αποφευχθεί.

Η αυτοδιοίκηση περιφερειακή και δημοτική έχει σημαντικό ρόλο, ειδικά όταν ζητά αρμοδιότητες και πόρους, στην διευκόλυνση των πολιτών και σε περιόδους κακοκαιρίας. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δημοτικοί άρχοντες εξαφανίστηκαν, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν, όπως η Παλλήνη, η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τα Μελίσσια και ακόμη πιο βόρεια και βορειοανατολικά.

Οι δρόμοι πέραν των κεντρικών αξόνων κλειστοί. Όχι μόνο τα στενά αλλά και οι πιο κεντρικοί άξονες των δήμων. Τα μηχανήματα έκαναν δειλά-δειλά την εμφάνισή του μόλις την Τετάρτη όμως υπήρξαν χειριστές που μάλλον δεν γνώριζαν τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν και πως.

Υποσχέσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων μέχρι το Σάββατο (μαζί με τη βροχή που λέγεται πως θα έρθει) και αδυναμία υλοποίησης ενός έργου που συνδέεται σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη δυνατότητα των συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει βλάβες που άφησαν χωρίς ρεύμα διάφορες γειτονιές.

Η αυτοδιοίκηση διεκδικεί ρόλο, ομνύει στην αποκέντρωση εξουσιών, οι περιφερειάρχες δηλώνουν «μικροί πρωθυπουργοί» και καλούνται να διαχειριστούν σημαντικούς πόρους.

Όταν τη δύσκολη στιγμή ζητούν να «αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» και εμφανίζονται να υποστηρίζουν πως «κάνουμε ότι μπορούμε» παραπέμποντας στον κεντρικό μηχανισμό τότε χάνεται ο κεντρικός ρόλος που δεν σταματά στην είσπραξή τελών και παροχή άλλων υπηρεσιών...