Η Πελόζι έσκισε την ομιλία Τραμπ για την «Κατάσταση του Έθνους»

Η Πελόζι έσκισε την ομιλία Τραμπ για την «Κατάσταση του Έθνους»

Η παραδοσιακή ομιλία του ενοίκου του Λευκού Οίκου για την «Κατάσταση του Έθνους» στιγματίστηκε από την δημόσια αντιπαράθεση του με την πρόεδρο της Βουλής Νανσι Πελόζι.

Εν μέσω πολωμένου πολιτικά κλίματος και λίγο πριν ολοκληρωθεί και τυπικά η δίκη του στη Γερουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την παραδοσιακή ομιλία για την «Κατάσταση του Έθνους»..

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας (γνωστή με το αρκτικόλεξο SOTU, συντομογραφία της έκφρασης State of the Union, ο Τραμπ απέφυγε επιδεικτικά να σφίξει το χέρι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι.

Η ομιλία του προέδρου περιστράφηκε γύρω από την οικονομία της χώρας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Ο Τραμπ είπε χαρακτηριστικά «πριν από μόλις τρία χρόνια, αρχίσαμε τη μεγάλη επιστροφή της Αμερικής», δίνοντας τον τόνο. «Οι εχθροί της Αμερικής το έχουν βάλει στα πόδια. Οι τύχες της Αμερικής ανυψώνονται. Τα χρόνια της οικονομικής παρακμής τέλειωσαν», υποστήριξε.

Εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ακόμη πως «αντίθετα» με τους προκατόχους του, αυτός «τηρεί» τις υποσχέσεις του. «Αντίθετα με τόσους άλλους πριν από μένα, εγώ τηρώ τις υποσχέσεις μου», είπε ο Τραμπ, επευφημούμενος ηχηρά από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ειδική αναφορά στη Βενεζουέλα

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Ο Τραμπ διεμήνυσε στην ομιλία του ότι η «αρπάγη της τυραννίας» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «θα τσακιστεί», «θα σπάσει», παρουσιάζοντας τον Γκουαϊδό στο ακροατήριο, τον οποίο χειροκρότησαν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί.

Απάντηση Πελόζι

Την ώρα που τελείωνε τον λόγο του ο Αμερικανός πρόεδρος, η Πελόζι, άνοιξε τον φάκελο που της έδωσε ο Τραμπ και περιείχε την ομιλία του. Με μία επιδεικτική κίνηση, η Πελόζι έσκισε τα έγγραφα, με τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς να χαμογελά διακριτικά στα δεξιά της. 

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε ακόμη:

- Ντ. Τραμπ: : «Η τυραννία του Μαδούρο θα τσακιστεί» - Το μήνυμα προς Ιράν