Η παύση των Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής απασχόλησαν την Ολομέλεια του ΣτΕ

Η παύση των Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής απασχόλησαν την Ολομέλεια του ΣτΕ

Την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή την απασχόλησε σήμερα η νομιμότητα της παύσης τόσο του Μουφτή της Ξάνθης όσο και της Κομοτηνής από τον υπουργό Παιδείας. 

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο Μουφτής της Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και της Κομοτηνής Τζαμαλή Μέτσο και ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παύτηκαν από τα καθήκοντά τους περασμένο Αύγουστο. 

Οι Μουφτήδες, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με την οποία παύθηκαν από τα καθήκοντά τους είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ). 

Ο δικηγόρος των Μουφτήδων ανέφερε ότι η παύση από τα καθήκοντα τους παραβιάζει τις συνθήκες της Λοζάνης και της Σερβίας, οι οποίες προστατεύουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και καθιερώνουν την ισότητα μεταξύ των μειονοτήτων. 

Ακόμη, ανέφερε ότι σε καμία άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (67ο), αλλά και οι Μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, έτσι ώστε να έχουν όριο αποχώρησης. 

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημόσιου τομέα, έχει υποχρεώσεις δημοσίου υπαλλήλου και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ανέφερε ότι το όριο εξόδου λόγω ηλικίας δεν προσβάλλει κανένα δικαίωμα του Μουφτή. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ