Η πανδημία έχει τον δικό της «δράκο»
5G

Η πανδημία έχει τον δικό της «δράκο»

Δεν είναι μονάχα οι ιοί που μεταδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα, σχηματίζοντας αποικίες μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων. Εξίσου, αν όχι περισσότερο μεταδοτικές, είναι και οι φήμες, οι πληροφορίες και οι θεωρίες συνωμοσίας παντός είδους. Ειδικά αυτή την εποχή, με δισεκατομμύρια ανθρώπους εγκλωβισμένους στα σπίτια τους, φοβισμένους από μια πανδημία που δεν ξέρουμε πότε και πώς θα κατανικήσουμε και βομβαρδισμένους από αλλεπάλληλα κύματα πληροφοριών, που ακόμα και κάποιος ειδικός θα δυσκολευόταν να επεξεργαστεί και να ελέγξει.

Σε αυτό το ομολογουμένως ζοφερό περιβάλλον, μια νέα θεωρία έκανε την εμφάνισή της αρχικά στα social media και μέσα σε ελάχιστο χρόνο απέκτησε υπόσταση και βάρος: το 5G ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού και την πανδημία που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Κυνηγώντας ανεμόμυλους…

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μία θεωρία συνωμοσίας, αλλά για πολλές. Κάποιες συσχετίζουν ευθέως τα δίκτυα 5G με τη δημιουργία του SARS-CoV-2 ή συμπτώματα της λοίμωξης. Οι πιο τραβηγμένες αναφέρουν ότι ο ιός μεταφέρεται μέσα από τα δίκτυα. Η πλέον ύπουλη, αφού ενέχει επίχρισμα αληθοφάνειας, υποστηρίζει ότι τα δίκτυα 5G εκπέμπουν ένα είδος ακτινοβολίας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους σε μολύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Μπαράζ επιθέσεων σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πολλές φορές μάλιστα τεχνολογίας 4G, αφού λαμβάνουν χώρα σε περιοχές που δεν έχουν καν αναπτυχθεί τα νέα δίκτυα. Μόνο στη Βρετανία τουλάχιστον 20 ιστοί κινητής τηλεφωνίας έχουν βανδαλιστεί ή πυρποληθεί. Στην Κύπρο, αντίστοιχα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούσε στη Λεμεσό επί είκοσι χρόνια, πιστεύοντας ότι καίνε κεραία 5G!

Πηγή κινδύνου οι ίδιες οι συνωμοσίες

«Ολες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση θα ήταν ανάξιες σχολιασμού, αν δεν υπέκρυπταν έναν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία: Είναι επικίνδυνο να υιοθετήσει κάποιος την άποψη ότι η ακτινοβολία του 5G είναι υπεύθυνη για τη διάδοση του ιού και όχι η ανθρώπινη επαφή. Οι οπαδοί αυτών των θεωριών μπορεί να μην κρατούν τα μέτρα της απόστασης και της αποφυγής συνωστισμού κι έτσι να γίνονται εν δυνάμει επικίνδυνοι για τη διασπορά της νόσου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα δίκτυα 5G δεν ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο για τη διάδοση του ιού και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και την υγιεινή των χεριών και όχι στις θεωρίες συνωμοσίας….», αναφέρει στον «Φιλελεύθερο», ο Ευάγγελος Κ. Γεωργίου, πυρηνικός ιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ευ. Γεωργίου επισημαίνει ότι τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται σε αυτές τις θεωρίες είναι βασισμένα σε επιπόλαια παρατήρηση και ανορθολογική ερμηνεία δεδομένων. Για παράδειγμα, κυκλοφορούν χάρτες που δείχνουν ότι στη Νέα Υόρκη οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτές που έχουν αναπτυγμένο δίκτυο 5G.

«Μα, είναι φυσικό επακόλουθο ο ιός να διασπείρεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς αυτές διαθέτουν και αναπτυγμένο δίκτυο 5G», εξηγεί. Προσθέτει, δε, ότι ο ιός θερίζει ακόμα και σε περιοχές όπου ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί δίκτυα 5G, οπότε κάθε σύνδεση είναι παντελώς αβάσιμη. Πράγματι, το Ιράν, μία από τις χώρες που επλήγη με μεγάλη σφοδρότητα από τον νέο κορονοϊό και μετρά περίπου 4.700 νεκρούς, μόλις ολοκλήρωσε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του 5G και η τεχνολογία θα αναπτυχθεί αργότερα μέσα στο 2020.

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημειώνει τα εξής: «Είναι απίθανο η τεχνολογία 5G να προκαλεί κατ’ ελάχιστον την εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι συχνότητες λειτουργίας 5G χρησιμοποιούνται από πολλές συσκευές, για παράδειγμα τους φούρνους μικροκυμάτων και τους πομπούς Wi-Fi, εδώ και πολλά χρόνια. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, θα το είχαμε εντοπίσει καιρό τώρα.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι συχνότητες 5G δεν διαπερνούν τον φραγμό του δέρματος κι επομένως είναι αδύνατο από βιολογικής απόψεως να υπάρξει συσχέτιση με τον ιό. Τέλος, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά από εκτεταμένες έρευνες ότι δεν έχουν αποδειχθεί ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία από την κινητή τηλεφωνία συνολικά».

Αντίστροφη... μόλυνση

Ωστόσο, υπάρχει μία υπαρκτή, απολύτως ρεαλιστική σύνδεση μεταξύ 5G και κορονοϊού: το πώς θα επηρεάσει η πανδημία και οι συντριπτικές οικονομικές παρενέργειες που προκαλεί, την ανάπτυξη των νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Πράγματι, το 2020 θεωρούνταν έως και πριν από λίγους μήνες έτος-ορόσημο στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Εκθεση της IDC, τον Δεκέμβριο του 2019, προέβλεπε ότι από τα 10 εκατομμύρια συνδέσεις 5G το 2019, θα ξεπερνάγαμε το 1 δισεκατομμύριο το 2023. Πρόκειται για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 217%!

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα πλέον. Αναλυτές της Omdia ανέφεραν σε προ ημερών έκθεσή τους ότι καθώς η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει την παγκόσμια αλυσίδα των βιομηχανιών τεχνολογίας, ενδέχεται να επιβραδύνει την παραγωγή βασικών στοιχείων smartphones, συμπεριλαμβανομένων των οθονών και των ημιαγωγών. Στον αντίποδα, υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ακριβώς επειδή η τεχνολογία απέδειξε με ποικίλους τρόπους τη χρησιμότητά της στην παρούσα, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί πάροχοι υπηρεσιών και κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού υλικού θα επιταχύνουν το βήμα τους, ωθώντας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την πέμπτη γενιά κυψελοειδούς ασύρματης τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, η συνθήκη που βιώνουμε είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά. Τα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν έστω και με καθυστέρηση να «κατεβάζουν» και να μπλοκάρουν κάθε θεωρία συνωμοσίας που συσχετίζει το 5G με τον κορονοϊό. Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής είναι και θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη ένας ύπουλος και πρωτόγνωρος ιός. Σε τέτοιες αγχώδεις συνθήκες πολλοί από εμάς, όντας τρομαγμένοι, γινόμαστε επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας. Ας έχουμε την ψυχραιμία να ακούμε τους ειδικούς, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ίδια την πανδημία, αλλά και τα κάθε λογής απόνερα που την ακολουθούν.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 17 Μαρτίου